AcasăȘTIRI EXTERNERezistența Ucrainei se clatină. Puterile occidentale aruncă prosopul?

Rezistența Ucrainei se clatină. Puterile occidentale aruncă prosopul?

Va triumfa Rusia? Există un sentiment tot mai puternic că, pe măsură ce trec lunile, rezistența Ucrainei se destramă. Occidentul își pierde interesul față de acest conflict și apare următorul scenariu: Putin câștigă războiul pe câmpul de luptă și în afara lui.

Imaginea trupelor rusești care macină apărarea ucraineană cu un avantaj de 3 la 1 în materie de artilerie este la prima vedere destul de convingătoare.

Între timp, în afara câmpului de luptă, cursul rublei este foarte ridicat,  sancțiunile nu par să aibă niciun efect vizibil asupra războiului, iar dependența energetică a Europei pare să facă jocul Rusiei.

Armata lui Putin ocupă în prezent aproape 25% din Ucraina și încearcă, cu un succes limitat, să rusifice aceste zone, notează The Spectator. Câștigurile teritoriale din Donbas sunt importante, dar au fost obținute cu un preț ridicat.

Putin a declarat recent o „pauză operațională” în lupte, susținând că soldații ar trebui „să se odihnească”. Dar este mult mai probabil ca acesta să fie un semn de slăbiciune și că nu este posibilă o nouă ofensivă majoră până când nu vor sosi mai multe rezerve din Rusia pentru a compensa pierderile.

Aceasta este cel puțin evaluarea șefului MI6, Richard Moore, care a susținut că Rusia este pe cale să „se epuizeze”.

Așa să fie? Putin este în mod clar pregătit să tolereze un număr uriaș de victime rusești. Desigur, și armata ucraineană suferă pierderi grele, dar vrea într-adevăr Occidentul să o vadă câștigând?

Multe depind acum de livrările de arme occidentale. Ucraina folosește rachetele Himars – doar 12 unități, insuficiente pentru o contraofensivă.

Vor ajunge în cantitățile necesare? În timp ce orașele ucrainene sunt distruse metodic în cadrul unei campanii de teroare cu rachete, se pare că Occidentul este angajat pur și simplu să mențină un impas. Aduce pe front doar suficientă muniție pentru ca ucrainenii să reziste, dar să nu facă mai mult de atât.

Există o presupunere larg răspândită că războiul din Ucraina este „existențial” pentru Putin – ceva ce nu poate pierde.

După cum a declarat Margarita Simonyan, unul dintre principalii propagandiști ai Rusiei, un conflict nuclear este „mai probabil” decât ca Rusia să accepte o înfrângere categorică.

În cazul în care fluxul de muniție modernă dinspre Occident va crește, s-ar putea ca lui Putin să nu-i rămână altă opțiune decât o cedare, lucru pe care va dori cu siguranță să îl evite prin „negocieri”.

Cu suficient armament din partea Occidentului și suficientă „bunăvoință” din partea Moscovei, ucrainenii ar putea câștiga acest război. Dacă puterile occidentale doresc cu adevărat ca ei să o facă – aceasta este o altă problemă.

author avatar
Radu Jacotă
1.748 afisari

11 COMENTARII

    • De ce NE pierdem timpul citind aceasta fituica abjecta care nu are bani sa angajeze ZIARISTI? Nimic profesionist in a traduce cu Deeple din enlgeza FARA sa sti bine limba si atunci o mai tai…E platit la numar de cuvinte scrise acest Jacota. Dar are o limita! Oricum e obosit si se vede dupa ce poze a ales sa puna…I-as sugera sa se inroleze voluntar in brigada internationala, in locul alora morti recent.

  1. Rusofililor, Ukraina va suferii pierderi imense dar eroicul ei popor nu va fi infrant si Ukraina va renaste precum pasarea Phoenis. Rusia va fi izolata , ocolita de toate tarile civilizate, scoasa din comertul, din relatiile internationale. Rusia va fi detestata de majoritatea statelor iar rusii priviti ca niste ciumati. SLAVA UKRAINA 1

  2. Hussar, nu sunt toti nostalgici comunisti ca tine, care poate postezi cu plata primita de la stapanii rusi. Oricum, majoritatea romanilor ii desta pe rusi si nu numai ei

  3. Ucraina este un cal mort al amerlocilor !
    Ea, Ucraina, VA FI STEARSA DE PE HARTA SI CU EA SPERANTA AMERLOCILOR DE A SE MAI REDRESA, INAINTE DE IMPLOZIE !!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger