Aceasta ar trebui să fie iarna în care companiile care stochează gaze naturale să profite de prețurile ridicate din Europa: oferta este redusă, iar vremea rece va stimula în cele din urmă cererea. Cu toate acestea, recenta scădere dramatică a prețurilor cu ridicata dă peste cap economia sectorului.
Demersul de umplere a instalațiilor de depozitare înainte de începerea iernii a avut succes – multe fiind aproape de capacitatea maximă. Dar unii furnizori ar putea dori acum să rețină aceste rezerve până când își vor putea vinde gazele stocate la prețuri mai atractive.
O astfel de mișcare ar duce la creșterea prețurilor de pe piață. Și ar afecta și mai mult economia Europei, care se îndreaptă deja spre recesiune, în mare parte din cauza impactului invaziei Rusiei în Ucraina asupra piețelor energetice.
De obicei, gazele sunt injectate în depozite de către companiile de utilități și comercianții de energie în timpul verii, când prețurile sunt mai mici, și sunt trimise înapoi pe piață în timpul iernii, când acestea cresc. În acest an, contractele au evoluat în direcția opusă.
Aceasta înseamnă că unii operatori, în special în Germania, cel mai mare consumator de gaze din regiune, ar putea pierde bani din vânzarea combustibilului stocat, folosit ca tampon pentru a compensa întreruperile de aprovizionare.
Prețurile la gaz în această vară au atins uneori vârfuri de aproximativ 340 de euro pe megawatt-oră. Contractele de referință pentru iarnă se tranzacționează acum la mai puțin de jumătate din această valoare, mai aproape de 140 de euro.
„Aceasta este o problemă reală”, a declarat pentru Bloomberg Henning Gloystein, director pentru energie, climă și resurse la Eurasia Group din Londra. „Probabil că poate fi rezolvată doar dacă unele dintre companiile recent naționalizate revând gazul cumpărat scump, dar în pierdere.”
Dacă rezervele sunt reținute, indiferent de motiv, rămâne o singură sursă de gaz – aprovizionarea zilnică, care vine cu navele încărcate cu GNL din SUA sau Qatar, sau prin conducte din Norvegia și Africa de Nord.
Europa se bazează deja pe aceste fluxuri. Orice solicitare suplimentară de volume zilnice este posibil să crească din nou prețurile după o scurtă ușurare, menținând facturile la energie la niveluri amețitoare pe întreg continentul.
Costul securizării rezervelor de gaz ale Europei în acest an se ridică la zeci de miliarde de euro. Și, deși comercianții vând adesea gazul la termen imediat – pentru a se proteja împotriva riscurilor – ar putea suferi pierderi din cauza diferențelor de preț.
O conjunctură gravă pentru companiile de utilități și comercianții care depind în mare măsură de contractele pe termen lung cu Rusia, care a satisfăcut 20% din cererea de gaz din Uniunea Europeană iarna trecută.
Adica am umplut degeaba rezervoarele de gaz, pentru ca furnizorii nu o sa il vanda ca merg in pierdere? Furnizorii de ce au tacut refuzand sa indice adevarata problema de pe piata, adica traderii? Le-a convenit sa aiba si ei o felie din marea furaciune? La nationalizare atunci cu furnizorii, iar traderii care prin cresterea de N ori a preturilor la energie (gaz si energie electrica) la streang si averile confiscate!