AcasăȘTIRI EXTERNERevoluție pentru hrana omenirii: vom mânca de sub pământ

Revoluție pentru hrana omenirii: vom mânca de sub pământ

Revoluție pentru hrana omenirii: vom mânca de sub pământ

Producerea de alimente în ferme verticale subterane este conceptul îndrăzneț al start-up-ului GreenForges din Canada.

Pentru majoritatea oamenilor, agricultura este sinonimă cu vaste intinderi de pământ unde holdele se unduiesc în soare. Dar pentru Philippe Labrie, fondatorul start-up-ului GreenForges, agricultura de mâine este verticală și subterană.

Recoltele vor crește în turnuri

De mai mulți ani, conceptul fermelor verticale ia avânt: ocupând mai puțin spațiu, pot fi instalate în orașe, oferă o productivitate mai mare, necesită mai puțină apă și nu sunt dependente de schimbările climatice.

În timp ce conceptul este eficient din punct de vedere spațial, trebuie totuși găsit un loc unde se pot construi turnuri – în care vor crește recoltele – și pe care se bazează aceste ferme. Ceea ce nu este întotdeauna ușor în locurile dens populate. De aici și ideea îngropării lor în pământ.

În primăvara anului viitor, GreenForges își va deschide prima fermă subterană din Montreal, utilizând tehnologii deja dovedite pentru acest tip de agricultură: cultivarea fără pământ irigată de un lichid nutritiv, iluminarea cu LED-uri și controlul umidității și temperaturii. Totul complet automatizat.

La 30 de metri adâncime

Când culturile sunt ajunse la coacere, coloana pe care au crescut este ridicată la suprafață și recoltarea se face manual. Prototipul GreenForges va folosi găuri de un metru în diametru și 15 metri adâncime, dar GreenForges intenționează în final să crească plante la o adâncime de până la 30 de metri sub pământ – echivalentul unei parcări subterane cu zece etaje, scrie Slate. „Soluția noastră face posibilă valorificarea spațiilor subterane ale clădirilor”, susține Philippe Labrie.

Avantajul nu este ține doar de economisirea spațiului. „Cu fermele verticale aeriene, unul dintre cele mai mari costuri energetice este sistemul de ventilație care trebuie pornit constant pentru că se schimbă temperatura și condițiile exterioare – cald, rece, umed, uscat” , explicăp Labrie pentru TechCrunch.

Subteran, temperatura se stabilizează la 5-10 metri adâncime, indiferent de anotimp sau de temperatura exterioară. Desigur, trebuie o încălzire, dar de-o manieră continuă, fără sincope. Jamil Madanat, director de inginerie la GreenForges, a declarat că vrea să instaleze fermele subterane „numai în locuri în care energia electrică provine din surse regenerabile”.

În total, start-up-ul promite o eficiență energetică îmbunătățită cu 30% până la 40% comparativ cu fermele verticale tradiționale. La început, se vor cultiva diverse legume în acest tip de fermă urbană, cu o producție de 2.400 de salate pe lună pentru o fermă de 30 de metri adâncime. Însă Philippe Labrie intenționează să crească într-o bună zi soiuri până acum inaccesibile cultivării verticale, precum grâul și soia.

author avatar
Tudor Borcea
415 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ce idiot…daca aveai un pic de credinta stiai ca ploaia da rodul si ea e de la Dumnezeu…cand el pune o virgula in planul omului, acesta cade in cap si nu iese nimic din toate planurile lui…pacat ca omul incepe sa il caute pe Dumnezeu cand da boala sau vreo nenorocire pe capul lui…atat de simplu se poate trai…si atatea basini in creiere pentru a complica simplitatea…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger