AcasăȘTIRI EXTERNERevoluție la Minsk. Manifestanții, săltați de pe străzi și băgați în dube...

Revoluție la Minsk. Manifestanții, săltați de pe străzi și băgați în dube neînmatriculate!

Sute de mii de oameni s-au adunat duminică după-amiază la Minsk, pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukașenko, proaspăt reales în funcția de președinte al țării. „Marșul libertății” a avut loc pe fondul furiei generale în privinţa fraudelor masive presupuse de la alegerile prezidenţiale de acum o săptămână.

S-a vrut a fi cea mai mare mobilizare antiregim de la alegerile prezidențiale de acum o săptămână, dar a reușit să fie cea mai mare demonstrație din istoria postsovietică a Belarusului, relatează BBC.

Spre deosebire de zilele trecute, atmosfera a fost una pașnică. Protestatarii au purtat steaguri alb-roșii, folosite în Belarus după destrămarea URSS în 1991, înainte ca Lukașenko să vină la cârma țării. Aceștia au scandat „Demisia” și au mărșăluit pe străzi cu flori și baloane către piața centrală a Capitalei.

Cu toate acestea, oamenii care au fost la cea mai mare demonstrație anti-Lukașenko au fost arestați, băgați în dube neînmatriculate și duși nu se știe unde, relatează presa din Belarus. Manifestanții care au plecat de la demonstrația de la Minsk au fost săltați în mod haotic, atât în centrul orașului, cât și la periferii, chiar în curțile caselor.

O astfel de dubiță fără număr de înmatriculare a fost fotografiată pe unul dintre bulevardele Minskului.

Foto newstutby

Muncitori aduși cu forța la mitingul pro-Lukașenko

Demonstrația a eclipsat un miting mult mai mic al susținătorilor președintelui, unde Lukașenko i-a numit „șobolani” pe cei care sunt împotriva lui.

„V-am chemat aici nu pentru a mă apăra pe mine. Pentru prima dată într-un sfert de secol v-am chemat pentru a vă apăra țara și independența ei”, a declarat președintele Belarusului în Piața Libertății din Minsk, în timpul mintingului pro-guvernamental.

Lukaşenko a mai afirmat că opoziţia „s-ar târî ca şobolanii afară din gaură” dacă nu ar fi suprimată de această dată. „Acesta va fi începutul sfârşitului vostru. Veţi îngenunchea ca Ucraina şi alte ţări şi vă veţi ruga Dumnezeu ştie cui”.

În ciuda apelului pe rețelele de socializare, numărul participanților la mitingul pro-Lukașenko a fost destul de redus. Potrivit BBC, la eveniment au fost aduși cu forța sute de muncitori.

Preşedintele Belarusului de 26 de ani, Lukaşenko a fost reales recent, conform autorităţilor cu aproximativ 80 la sută din totalul voturilor. Rezultatul alegerilor este contestat de belaruşi, care au ieşit în stradă în fiecare zi pentru a protesta.

author avatar
Andreea Vlad
170 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...