AcasăȘTIRI EXTERNERevoluție în Turcia. Istanbul, în stradă împotriva lui Erdogan / Șefa opoziției,...

Revoluție în Turcia. Istanbul, în stradă împotriva lui Erdogan / Șefa opoziției, condamnată pentru „insultarea” Sultanului / FOTO&VIDEO

Revoluție în Turcia. Istanbul, în stradă împotriva lui Erdogan / Șefa opoziției, condamnată pentru „insultarea” Sultanului / FOTO&VIDEO / Foto: Facebook/Twitter

Mii de persoane au ieșit sâmbătă în stradă la Istanbul, în Turcia, pentru a protesta față de condamnarea proeminentei politiciene de opoziție Canan Kaftancioğlu, căreia au dorit să îi exprime solidaritatea. Demonstranții au scandat sloganuri precum „drepturi, lege, justiție”.

Demonstranții din cartierul central Maltepe au cântat și au fluturat steagurile opoziției și pe cel național.

Canan Kaftancioğlu a fost condamnată în 2019 la aproape 10 ani de închisoare pentru diverse acuzații, printre care „insultarea” atât a președintelui Recep Tayyip Erdogan, cât și a republicii turce.

Femeia care a învins partidul lui Erdogan

Joi, Curtea de Casație din Turcia a confirmat definitiv o condamnare la aproape cinci ani de închisoare pentru femeia care conduce filiala din provincia Istanbul a Partidului Republican al Poporului (CHP), principalul partid de opoziție din țară.

În 2019, ea a jucat un rol important în alegerile municipale din oraș, în urma cărora CHP a preluat primăria, care fusese deținută în ultimii 25 de ani de Partidul AK al președintelui Recep Tayyip Erdogan și de predecesorii săi islamiști.

De asemenea, lui Kaftancıoğlu i se va interzice orice activitate politică timp de cinci ani. Verdictul este considerat ca făcând parte dintr-o campanie de reprimare a criticilor președintelui  Erdogan, înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor.

Independența judiciară a Turciei a fost în centrul atenției în ultimii ani, în special de la represiunea asupra sistemului judiciar și a altor organisme de stat după lovitura de stat eșuată din 2016 și trecerea la o președinție executivă anul trecut, scrie Alarabyia News.

Instanța supremă a țării a menținut trei condamnări într-o hotărâre făcută publică la începutul acestei luni, dar a redus pedeapsa cu închisoarea la patru ani, 11 luni și 20 de zile.

În conformitate cu legislația turcă, sentințele sub cinci ani sunt suspendate, iar doi experți juridici au declarat pentru Reuters că Kaftancioglu nu va fi încarcerată.

 

author avatar
Tudor Borcea
711 afisari

3 COMENTARII

  1. Dacă se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO, așa i se întâmplă. A mai cumpărat și S400 de la ruși, e clar, e păcătos. Și nici nu pune sancțiuni ilegale Russiei. Chiar că e strigător la cer.

  2. Dupa ce Erdogan si Putin vor fi alungati de la putere, va incepe faza armata a Celui De-al Treilea Razboi Mondial! Ca si in celelalte razboaie mondiale, tot evreii vor fi instigatorii. Pe motiv de LEVIATAN, turcii ii vor ataca pe greci si de aici va incepe nebunia!

    • Toate scenariile si speculatiile in legatura cu extinderea razboiului din Ucraina sunt neoficiale.USA are raspunderea de a continua sau de a stopa conflictul in functie de cine conduce politic.La ora actuala e cam neclar cine e de fapt la conducerea americanilor dar e clar ca regimul Biden e o diversiune

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger