AcasăȘTIRI EXTERNERevoluție în testarea Covid-19: 20 de secunde. Când va fi disponibil noul...

Revoluție în testarea Covid-19: 20 de secunde. Când va fi disponibil noul dispozitiv în Europa

virusUn nou virus face ravagii în China. Autoritățile sunt în alertă, zeci de persoane infectate

Virusight Diagnostic, o companie israeliană care combină software-ul de inteligență artificială și tehnologia spectrală, a anunțat rezultatele unui studiu care a constatat că dispozitivul său Pathogens Diagnostic detectează Covid-19 cu o precizie de 96,3 % în comparație cu testul RT-PCR obișnuit.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Departamentul de Știință și Tehnologie al Universității din Sannio, Benevento, Italia, împreună cu compania parteneră TechnoGenetics S.p.A.

Nouă generație de teste de diagnosticare

Virusight este o colaborare între Centrul de Inovare ARC al Centrului Medical Sheba și Newsight Imaging, o companie care dezvoltă cipuri pentru senzori de imagine CMOS.

Soluția Virusight a fost testată pe 550 de probe de salivă de la subiecți de sex masculin și feminin de toate vârstele, demonstrând o sensibilitate globală de 92,7% și o specificitate de 96,8% în comparație cu testele RT-PCR. Soluția Virusight s-a dovedit a fi sigură și eficientă în detectarea antigenelor SARS-CoV-2 și a particulelor virale din probe, diagnosticând Covid-19 în 20 de secunde, scrie The Jerusalem Post.

„Constatările din acest raport clinic anunță introducerea următoarei generații de teste de diagnosticare a agenților patogeni și de testare la punctul de îngrijire. Faptul că această tehnologie va fi disponibilă în farmacii, în centrele de îngrijire a persoanelor în vârstă și în clinici va permite diagnosticarea definitivă imediată, ceea ce va duce la un mai bun control al pandemiei, la un tratament mai rapid și la rezultate mai bune în materie de sănătate pentru pacienții din întreaga lume”, a declarat directorul pentru inovare al Centrului Medical Sheba, profesorul Eyal Zimlichman.

Disponibil curând în Europa

Dispozitivul SpectraLIT de la Virusight obține semnăturile spectrale ale probelor din tampoanele bucale și analizează algoritmi de învățare automată care identifică SARS-CoV-2. Dispozitivul trimite apoi rezultatele către un telefon sau un computer în 20 de secunde.

Dispozitivul Virusight este înregistrat ca dispozitiv IVD aprobat și are marcajul CE pentru piața europeană și este în curs de aprobare de reglementare în SUA, Marea Britanie, America Latină  și regiunea Asia-Pacific. Acesta va fi disponibil în Europa în următoarele săptămâni, potrivit companiei.

author avatar
Tudor Borcea