AcasăȘTIRI EXTERNEREVOLUȚIE în Sri Lanka. Noul președinte a depus jurământul / Protestatarii amenință...

REVOLUȚIE în Sri Lanka. Noul președinte a depus jurământul / Protestatarii amenință cu noi revolte

Ranil Wickremesinghe este noul preşedinte din Sri Lanka după ce a depus jurământul în cadrul ceremoniei de învestitură.

Ranil Wickremesinghe a depus jurământul în funcţia de preşedinte promiţând că va scoate ţara din criza economică. Preşedintele, în vârstă de 73 de ani, a depus jurământul joi, în complexul păzit al parlamentului, potrivit BBC.

Noi revolte amenință Sri Lanka

Sri Lanka este pregătită pentru mai multe tulburări după ce noul președinte, Ranil Wickremesinghe, a promis că va reprima protestele care l-au răsturnat pe predecesorul său, condamnându-le drept „împotriva legii”.

Wickremesinghe a spus clar că nu îi va tolera pe cei pe care îi percepe că provoacă violență. „Dacă încerci să răstorni guvernul, să ocupi biroul președintelui și cel al primului ministru, asta nu este democrație; este împotriva legii”, a spus el, potrivit The Guardian.

„Vom trata cu ei ferm, conform legii. Nu vom permite unei minorități de protestatari să suprime aspirațiile majorității tăcute care cer o schimbare în sistemul politic.”, potrivit The Guardian.

Fostul prim-ministru este considerat extrem de nepopular în rândul populaţiei, însă unii protestatari au declarat că îi vor acorda o şansă.

Ranil Wickremesinghe este noul președinte în Sri Lanka

Mulţi dau vina pe fostul preşedinte pentru gestionarea defectuoasă a crizei, dar îl consideră pe Wickremesinghe ca fiind o parte a problemei. Totuşi, au fost puţine demonstraţii pe străzi a doua zi după ce Wickremesinghe a câştigat votul în parlament.

Securitatea a rămas strictă în jurul clădirilor guvernamentale din capitală.

Wickremesinghe a obţinut o majoritate puternică în Parlament, cu sprijinul partidului de guvernământ, Frontul Popular din Sri Lanka (SLPP). El l-a învins cu 134 de voturi la 82 pe principalul său rival, Dullus Alahapperuma, un deputat dizident din partidul de guvernământ, susţinut de opoziţie.

Wickremesinghe urmăreşte să restabilească stabilitatea politică pentru ca ţara să poată relua negocierile cu Fondul Monetar Internaţional în vederea obţinerii unui ajutor financiar. El a declarat în faţa parlamentului că naţiunea se află „într-o situaţie foarte dificilă” şi că urmează „provocări mari”.

Sri Lanka este măcinată de luni de zile de proteste, deoarece ţara este efectiv în faliment şi se confruntă cu penurii acute de alimente, combustibil şi alte bunuri de bază.

Săptămâna trecută, zeci de mii de protestatari au mărşăluit pe străzile din Colombo, cerând demisia fostului preşedinte Gotabaya Rajapaksa şi a lui Wickremesinghe. Rajapaksa a fugit din ţară şi a ajuns în Singapore, de unde şi-a prezentat demisia oficială.

author avatar
Andreea Vlad
173 afisari

1 COMENTARIU

  1. Noul presedinte este in forumul economic mondial. Probabil mai rau decat cel dinainte, si asta se intampla in tot mai multe locuri

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri