AcasăȘTIRI EXTERNERevoluție în Sri Lanka! Casa premierului, incendiată de protestatari / Ce decizie...

Revoluție în Sri Lanka! Casa premierului, incendiată de protestatari / Ce decizie a luat președintele fugar – FOTO&VIDEO

sri lankaSri Lanka are un nou președinte. Alegerea surprinzătoare a Parlamentului

Zeci de mii de protestatari au luat cu asalt, sâmbătă, 9 iulie, reședința președintelui singhalez Gotabaya Rajapaska, din Colombo, cerând demisia acestuia.

Șeful statului a reușit să fugă cu doar câteva minute înainte ca manifestanții să invadeze curtea palatului prezidențial.

Președintele din Sri Lanka și-a anunțat demisia

Rajapaksa a acceptat sâmbătă să demisioneze. Spune că o va face săptămâna viitoare, mai exact miercuri, 13 iulie, iar motivul invocat pentru a nu face acest gest imediat este că vrea să asigure o predare „pașnică” a puterii.

Anunțul, făcut de președintele Parlamentului la televiziunea publică, a intervenit la câteva ore după ce șeful statului fusese constrâns să fugă de la reşedinţa sa, invadată de mulţimea de protestatari, şi după manifestaţii uriaşe la Colombo provocate de criza catastrofală care afectează ţara.

„Pentru a asigura o tranziţie paşnică, preşedintele a spus că va demisiona în 13 iulie”, a anunţat sâmbătă preşedintele parlamentului, Mahinda Abeywardana, la televiziunea publică.

Potrivit unei surse, preşedintele singhalez s-a îmbarcat la bordul unei nave militare, îndreptându-se spre apele teritoriale din sudul insulei.

Și premierul a acceptat să demisioneze

Ulterior, au mers și la reședința premierului și i-au dat foc. Premierul Ranil Wickremesinghe convocase de urgenţă o reuniune de criză a guvernului, invitându-i şi pe liderii partidelor politice neguvernamentale să participe, indicând că este dispus să demisioneze pentru a deschide calea formării unui guvern de uniune naţională.

Dar asta nu a fost suficient pentru a calma mânia manifestanţilor, care în cursul serii i-au asediat reşedinţa, în absenţa lui, şi au incendiat-o, fără a răni pe nimeni.

Ranil Wickremesinghe a acceptat să demisioneze după ce șefii de partid din parlament au cerut demisia sa și a președintelui.

author avatar
Andreea Vlad