AcasăȘTIRI EXTERNERevoluție în lumea islamică. Ea ridică la luptă femeile din Iran! Ghicești...

Revoluție în lumea islamică. Ea ridică la luptă femeile din Iran! Ghicești cine e în FOTO?

Masih AlinejadRevoluție în lumea islamică. Ea ridică la luptă femeile din Iran! Ghicești cine e în FOTO?

Protestele care zguduie Iranul, în urma morții tinerei Mahsa Amini, de 22 de ani, care a fost reținută pentru că nu purta „cum trebuie” hijabul, sunt apogeul unor ani de nemulțumiri față de regimul șiit care conduce țara. Cel puțin asta susține presa occidentală.

Masih Alinejad, o activistă iraniană aflată în exil în SUA, este cea care încurajează femeile din lumea islamică să se revolte împotriva regimului. La 46 de ani, ea a devenit cel mai mare coșmar al regimului șiit, fiind persoana care organizează de la distanță amplele proteste din Iran.

Activista iraniană Masih Alinejad provoacă regimul de la Teheran

În 2019, Mike Pompeo, ex-secretar de stat în Administrația Trump și fost director CIA, s-a întâlnit cu Masih Alinejad pentru a-și arăta sprijinul în campaniile inițiate de aceasta – My Stealthy Freedom și Miercurea albă.

Alinejad s-a născut în Babol, în nordul Iranului. Avea 2 ani când ayatollahul Khomeini s-a întors în Iran. Ironia este că părinții săi fuseseră ei înșiși susținători ai revoluției, imaginându-și că vor câștiga libertate. Problemele ei încep la 18 ani: Masih este arestată împreună cu logodnicul ei, de asemenea activist.

Masih Alinejad, vocea femeilor din Iran

Este însărcinată, aruncată în închisoare, în izolare, fără avocat, apoi condamnată la 5 ani de închisoare și 74 lovituri de bici. Pedeapsa îi este suspendată, în speranța că se va liniști. Patru ani mai târziu, soțul ei decide să divorțeze, ea nu are niciun cuvânt de spus. El primește custodia fiului lor. Tatăl ei, alungat din moschee din cauza divorțului fiicei sale, o imploră să se întoarcă acasă, ca să-i găsească un alt bărbat. Ea refuză.

Ea a reușit în continuare să lucreze, în special ca jurnalist. Din cauza unui articol, a fost suspendată, și-a pierdut permisul și a plecat în exil în Anglia, la Oxford, unde a studiat și și-a continuat interviurile cu liderii opoziției iraniene.

Masih Alinejad, ținta unei tentative de asasinat

Femeile iraniene sunt obligate să poarte hijab în public încă de la Revoluția Islamică din 1979. Alinejad a fost vârful de lance al mișcării Miercurea Albă, care a început în 2014 și a încurajat femeile să poarte alb și să-și arunce basmaua.

Ea a fost ținta unei tentative de răpire în 2021, iar în luna iulie a acestui an un bărbat cu o pușcă a fost arestat în fața casei ei din New York. În prezent, ea lucrează pentru Voice of America, rețeaua de televiziune guvernamentală din SUA. Acest lucru nu a împiedicat-o, în urmă cu câteva zile, să-și verse furia împotriva lui Joe Biden pentru că l-a lăsat pe președintele iranian Raïsi să vorbească la ONU la câteva zile după moartea Mahsei Amini.

author avatar
Andreea Vlad