AcasăȘTIRI EXTERNERevoluție în America. Texas cere separarea de SUA. „Texit”, lovitura finală pentru...

Revoluție în America. Texas cere separarea de SUA. „Texit”, lovitura finală pentru Biden?

Revoluție în America. Texas cere separarea de SUA. „Texit”, lovitura finală pentru Biden? / Foto: printscreen

Partidul Republican din Texas face presiuni pentru organizarea unui referendum care să decidă dacă statul ar trebui să se separe de SUA.

Solicitarea ca texanilor să li se permită să voteze pe această temă în 2023 a fost una dintre numeroasele măsuri adoptate în platforma partidului republicanilor texani în urma convenției de stat de săptămâna trecută de la Houston.

„Texas își păstrează dreptul de a se separa de SUA”

În cadrul unei secțiuni intitulate „Suveranitatea statului”, platforma afirmă următoarele: „În conformitate cu articolul 1, secțiunea 1, din Constituția Texasului, guvernul federal a afectat dreptul nostru de autoguvernare locală. Prin urmare, legislația impusă la nivel federal care încalcă drepturile Texasului prevăzute de al 10-lea Amendament trebuie ignorată, combătută, refuzată și anulată”.

„Texasul își păstrează dreptul de a se separa de Statele Unite, iar Legislativul texan ar trebui să fie chemat să voteze un referendum în acest sens”.

Într-o altă secțiune referitoare la guvernarea statului, platforma afirmă că republicanii texani doresc ca Legislativul statului să adopte un proiect de lege în următoarea sesiune „care să ceară un referendum la alegerile generale din 2023 pentru ca poporul texan să determine dacă statul Texas ar trebui sau nu să-și reafirme statutul de națiune independent”, informează Nesweek.

Istoria de independență a statului

Mitul conform căruia Texasul se poate separa de SUA continuă din cauza istoriei de independență a statului, potrivit The Texas Tribune. Texasul și-a declarat independența față de Mexic în 1836 și a petrecut nouă ani ca națiune proprie înainte de a deveni un stat american.

Texas s-a separat apoi de Uniune în 1861, înainte de a fi readmis după încheierea Războiului Civil în 1870. Constituția Statelor Unite nu conține nicio dispoziție care să permită statelor să se separe, iar în 1869, Curtea Supremă a decis, în cauza Texas vs. White, că statele nu se pot separa unilateral de Uniune.

„Dacă a existat vreo problemă constituțională rezolvată de Războiul Civil, aceasta este că nu există dreptul statelor de a se separa”, a scris odată regretatul judecător Antonin Scalia.

Un „Texit” pentru Casa Albă

Cu toate acestea, eforturile secesioniste moderne au continuat în stat timp de decenii – iar apelurile la secesiune tind să devină mai puternice atunci când un democrat – Joe Biden –  este președinte, potrivit The Texas Tribune.

Nu este clar cât de popular este acest efort în rândul texanilor, dar site-ul web al Texas Nationalist Movement susține că aproape o jumătate de milion de texani sprijină activitatea sa pentru „a face din Texas o națiune independentă din nou”.

Eforturile mișcării au fost promovate de republicanii texani. Anul trecut, reprezentantul statului Kyle Biedermann a introdus un proiect de lege care cerea un referendum „Texit”, care a fost susținut de președintele republicanilor din Texas, Allen West. Proiectul de lege a eșuat în cele din urmă.

Biden, ales „nelegitim”

Proiectul de lege a fost criticat de legislatori din ambele partide, reprezentantul republican al statului, Jeff Leach, catalogându-l drept o „rușine pentru Lone Star State” și „definiția sediției” (răzvrătire împotriva statului).

Republicanii texani au aprobat, de asemenea, o rezoluție prin care declară că președintele Joe Biden „nu a fost ales în mod legitim”, semnalând susținerea continuă a afirmațiilor nefondate ale fostului președinte Donald Trump privind o fraudă generalizată la alegerile prezidențiale din 2020.

author avatar
Tudor Borcea