Arestarea fostului preşedinte Jacob Zuma a dus la numeroase jafuri şi incendii în Africa de Sud. Au fost patru zile de violenţe pe străzi, mulţimi de oameni blocând drumuri şi devastând centre comerciale.
Cel puţin şase persoane au fost ucise, iar altele 219 au fost arestate în urma acestor violenţe. Având în vedere că poliţiştii n-au mai putut face faţă, a fost scoasă armata în stradă, la Johannesburg, pentru a opri evenimentele violente.
Rolul militarilor este de „a asigura securitatea şi un mediu de lucru sigur pentru ca forţele de ordine” să-şi poată desfăşura activitatea în cele mai bune condiţii, a precizat armata, în condiţiile în care poliţia, trimisă în număr mare în majoritatea locurilor în care au avut loc violenţe, a fost de multe ori depăşită în ultimele zile.
Violenţe fără precedent în Africa de Sud
Totul a început vineri, violenţele fiind declanşate iniţial de trimiterea după gratii a fostului preşedinte Jacob Zuma, condamnat la 15 luni de închisoare. Răzmerița s-a extins luni în ţară, în cea de a patra zi de violenţe, alimentate și de situaţia economică precară agravată de restricţiile impuse din luna iunie în contextul unui al treilea val de COVID-19, potrivit Reuters.
Jacob Zuma a fost încarcerat ce a refuzat să fie audiat într-o comisie de anchetă cu privire la corupţia de stat în timpul mandatului său. Jacob Zuma, un fost combatant antiapartheid rămâne foarte popular în Africa de Sud, mai ales în zone zulu, regiunea sa de origine.
Apelul actualului președinte
Actualul preşedintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a reiterat, duminică seara, un apel la calm şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de aceste violenţe „sporadice, dar tot mai violente”.
„Unii se simt, fără îndoială, răniţi şi furioşi, dar nimic nu justifică acţiuni atât de distructive”, care riscă să afecteze şi mai mult economia fragilizată a Africii de Sud, a transmis preşedintele sud-african.