AcasăȘTIRI EXTERNEREVOLUȚIE! Au ars casa primului-ministru! - VIDEO cu ultima revoltă populară din...

REVOLUȚIE! Au ars casa primului-ministru! – VIDEO cu ultima revoltă populară din lume

REVOLUȚIE! Au ars casa primului-ministru! - VIDEO cu ultima revoltă populară din lume

Reședința premierului din Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, din orașul Kurunegala, în provincia de nord-vest, a fost incendiată luni, 9 mai, la câteva ore după ce acesta și-a prezentat demisia președintelui Gotabaya Rajapaksa.

Protestatarii antiguvernamentali au incendiat, de asemenea, reședințele oficiale ale primarului din Moratuwa, Saman Lal Fernando, și ale mai multor deputați.

Stare de asediu la nivel național

Violențele au pus capăt unei zile de tulburări în care premierul Mahinda Rajapaksa a demisionat pe fondul protestelor în masă față de modul în care guvernul său a gestionat criza economică. Dar nu au reușit să calmeze manifestanții, care au încercat să ia cu asalt reședința oficială a acestuia în timp ce se afla încă înăuntru, scrie BBC.

De luni, șapte persoane au murit și peste 190 au fost rănite. O stare de asediu la nivelul întregii insule a fost prelungită până miercuri dimineață, în timp ce autoritățile încearcă să reprime violențele.

Mulți cer în continuare ca președintele Gotabaya Rajapaksa, fratele lui Mahinda, să părăsească funcția, după săptămâni de demonstrații din ce în ce mai intense din cauza creșterii prețurilor și a întreruperilor de energie electrică începând de luna trecută.

Luni, susținătorii guvernului au avut ciocniri violente cu protestatarii din capitala Colombo, în fața reședinței lui Mahinda Rajapaksa din Temple Trees, iar apoi la principalul loc de protest din Galle Face Green. Au fost desfășurate echipe de poliție și echipe de intervenție, iar gazele lacrimogene și tunurile cu apă au fost folosite împotriva susținătorilor guvernului după ce aceștia au au atacat protestatarii folosind bastoane.

Demonstranții furioși au ripostat, atacându-i pe susținătorii guvernului și vizând parlamentari ai partidului de guvernământ, inclusiv unul care a împușcat două persoane după ce mulțimea i-a atacat mașina și apoi s-a sinucis, potrivit poliției din Sri Lanka.

Scene de haos, focuri de armă și gaze lacrimogene

În cursul nopții, mulțimi de protestatari din întreaga țară au incendiat casele aparținând familiei Rajapaksa, diferiților miniștri și parlamentari. Zonele din apropierea reședinței oficiale a președintelui au fost, de asemenea, incendiate, potrivit rapoartelor.

În urma demisiei lui Mahinda Rajapaksa, protestatarii au încercat să pătrundă în incinta interioară a Temple Trees, unde acesta era cazat împreună cu mai mulți loiali, și au dat foc unui autobuz aflat în fața casei. Poliția a tras focuri de armă în aer și a lansat gaze lacrimogene în încercarea de a-i dispersa.

În altă parte în Colombo, tensiunile au rămas ridicate. Bărbați înarmați cu bastoane au stabilit blocaje rutiere pe rutele care duc spre și dinspre aeroport, iar poliția și forțele de securitate – de obicei o priveliște obișnuită în zonă – nu au fost văzute nicăieri.

Cea mai mare criză economică, după independență

Sri Lanka se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la obținerea independenței față de Marea Britanie în 1948, iar oamenii sunt furioși pentru că costul vieții a devenit inaccesibil.

Rezervele de valută ale țării au fost practic epuizate, iar oamenii nu-și mai pot permite să cumpere produse esențiale, inclusiv alimente, medicamente și combustibil. Guvernul a solicitat ajutor financiar de urgență. Acesta dă vina pe pandemia de Covid-19, care a distrus aproape complet comerțul turistic din Sri Lanka – una dintre cele mai mari surse de venit în valută. Însă mulți experți spun că de vină este și proasta gestionare economică.

author avatar
Tudor Borcea
1.082 afisari

4 COMENTARII

  1. ANALIZATI CU ATENTIE SI VEDETI CE URMEAZA LA NIVEL GLOBAL…BIDEU , REALIZEZI CE SE INTAMPLA, SAU ESTI IN LUMEA TA , CA DE OBICEI ?????

  2. HAI ȘI LA NOI CU CASELE PLĂVANULUI, MĂCIUCII, CIOLANULUI…..
    AR TREBUI SĂ NE DOCUMENTĂM PE INTERNET CUM SE FACE UN MOLOTOV, DE CALITATE, ATENȚIE, CĂ NORMAL ȘTIM.
    SĂ ASCUȚIM TOPOARELE DE PRIN CASĂ, SATÂRUL…. CARE CE ARE PRIN BĂTĂTURĂ!!!

  3. Nu sunt ” Barbu Gh. ” , i-am furat nick-ul , sunt CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , troll-ul diliu stalinist , pentru asemenea postari care incita la violenta , ura si haos ar trebui sa fiu scuipat si alungat cu spituri in cur de pe National .

    • Știm că nu ești. Puți a waxer iubitor de doze, botnițe, restricții, cioloveci și leghebetei de la o poștă!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger