AcasăȘTIRI EXTERNERevolte în Iran, după caricaturile Charlie Hebdo. Drapelurile Franței, incendiate la Teheran...

Revolte în Iran, după caricaturile Charlie Hebdo. Drapelurile Franței, incendiate la Teheran – VIDEO

Revolte în Iran, după caricaturile Charlie Hebdo. Drapelurile Franței, incendiate la Teheran - VIDEO / Foto: printscreen

Zeci de iranieni s-au adunat duminică în fața ambasadei Franței din Teheran, unde au ars steaguri franceze pentru a protesta față de caricaturile liderului suprem al Republicii Islamice publicate în săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo.

Demonstranții, în majoritate studenți șiiți de la seminarii și femei în mantii chador, purtau steaguri iraniene, portrete ale lui Ali Khamenei și pancarte care denunțau ziarul satiric, au constatat jurnaliștii prezenți la fața locului.

Caricaturi „insultătoare și indecente”

„O, Franța, renunță la ostilitatea ta!” și „Rușine Franței”, au scandat demonstranții care au ars steaguri franceze.

Charlie Hebdo a publicat miercuri o serie de caricaturi care îl înfățișează pe cea mai înaltă personalitate religioasă și politică a Republicii Islamice Iran, ayatollahul Ali Khamenei.

Iranul a denunțat caricaturile „insultătoare și indecente” care au apărut într-o ediție specială cu ocazia aniversării atacului terorist din 2015 asupra sediului Charlie Hebdo din Paris, informează RTBF.

Autoritățile iraniene au avertizat Franța că vor lua măsuri de retorsiune. Teheranul a anunțat închiderea Institutului Francez de Cercetare din Iran (IFRI), cel mai vechi și mai important centru de cercetare francez din țară, afiliat Ministerului francez al Afacerilor Externe.

IFRI, situat în centrul capitalei iraniene, era închis de mai mulți ani. Acesta a fost redeschis sub președinția moderatului Hassan Rouhani (2013-2021), ca un semn al încălzirii relațiilor bilaterale.

Duminică, în fața ambasadei Franței, Karim Heydarpour, un elev de seminar în vârstă de 17 ani, a declarat pentru AFP că a participat la miting pentru a „susține Revoluția și liderul suprem”. „Trebuie să le dăm (opozanților Republicii Islamice) un răspuns, astfel încât să nu creadă că nu ne susținem revoluția”, a spus el.

Un miting de protest similar a avut loc mai devreme în Qom, un oraș sfânt șiit aflat la aproximativ 150 km sud de Teheran, potrivit imaginilor televiziunii de stat.

author avatar
Tudor Borcea