AcasăȘTIRI EXTERNERevolta arabilor din orașele israeliene. Sinagogi incendiate. Netanyahu decretează stare de urgență

Revolta arabilor din orașele israeliene. Sinagogi incendiate. Netanyahu decretează stare de urgență

Tensiunile dintre israelieni și palestinieni nu se concentrează doar la Ierusalim și Tel Aviv. Descendenți ai palestinienilor care au rămas pe pământul lor după crearea statului eveu, în 1948, arabii israelieni reprezintă aproximativ 20% din populația Israelului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decretat, miercuri, stare de urgență în orașul Lod (68.000 de locuitori), în centrul țării, teatru în ultimele ore ale unor „revolte” a minorității arabe, potrivit poliției.

Într-un comunicat, premierul a declarat că a dat undă verde pentru a declara „starea de urgență” în Lod, au declarat serviciile sale, în timp ce poliția a raportat „revolte” ale minorității arabe locale după moartea violentă din ziua precedentă unui arab israelian în acest oraș din centrul țării.

Potrivit unui fotograf al AFP, însuși primul ministru Netanyahu s-a deplasat în noaptea de marți spre miercuri pentru a face un apel la calm, întrucât în ​​oraș a fost pus în aplicare un sistem de securitate puternic. Lod se învecinează și cu aeroportul internațional Ben Gurion.

Luni noaptea, acest oraș mixt – 77.000 de locuitori, din care 47.000 de evrei și 23.000 de arabi – situat în suburbiile din Tel Aviv, fusese teatrul unor ciocniri violente, în urma cărora un arab izraelian fusese ucis de un evreu, a confirmat poliția locală.

Marți seara, în timp ce manifestațiile se multiplicau în estul Ierusalimului, în Cisiordania dar și în orașele arabe din Israel, situația a degenerat în Lod, potrivit poliției.

„Revoltele la scară largă au izbucnit din partea unor rezidenți arabi, punând în pericol locuitorii”, a indicat poliția într-un comunicat. „Vehiculele au fost incendiate și proprietățile avariate” .

Sinagogi incendiate

Și pentru a sprijini poliția locală, guvernul a desfășurat unități de poliție de frontieră cu sediul în Cisiordania ocupată, în timp ce, potrivit presei israeliene, trei sinagogi și mai multe magazine au fost incendiate în Lod.

„16 plutoane ale poliției de frontieră au fost desfășurate în zonă pentru a face față violențelor”, a spus poliția israeliană.

Scene de violență au avut loc și în alte localități israeliene unde locuiesc arabi, cum ar fi Acre sau Wadi Ara (nord), sau Jisr A-Zarqa, lângă Haifa, unde au fost arestate opt persoane, potrivit poliției.

Demonstrațiile, degradările și violențele din orașele arabe israeliene au început ca urmare a ciocnirilor din ultimele zile în Ierusalimul de Est, și mai ales la Esplanada Moscheilor.

Peste 700 de palestinieni au fost răniți de vineri în confruntările cu poliția israeliană care a folosit grenade asomatoare și gloanțe de cauciuc în cel de-al treilea loc sfânt al Islamului.

În semn de „solidaritate” cu palestinienii din Ierusalimul de Est, mişcarea islamistă Hamas a lansat începând de luni peste 1.000 de rachete, din Fâșia Gaza, către Israel, omorând trei persoane.

În replica, armata israelienă a bombardat Fâșia Gaza. Cel puțin 35 de palestinieni, între care mai mulți copii, au fost ucise.

Descendenți ai palestinienilor care au rămas pe pământul lor după crearea statului eveu, în 1948, arabii israelieni reprezintă aproximativ 20% din populația Israelului.

 

author avatar
Tudor Borcea