AcasăȘTIRI EXTERNERețeaua socială pro-Trump devine un refugiu pentru ISIS

Rețeaua socială pro-Trump devine un refugiu pentru ISIS

Rețeaua socială pro-Trump devine un refugiu pentru ISIS

La doar câteva săptămâni de la lansare, rețeaua socială pro-Trump GETTR este inundată de propagandă teroristă răspândită de susținătorii Statului Islamic, potrivit unei revizuiri a activității online pe platforma incipientă.

Rețeaua socială – lansată acum o lună de membrii cercului restrâns al fostului președinte al SUA, Donald Trump – conține materiale legate de jihad, inclusiv videoclipuri grafice cu decapitări, meme-uri virale care promovează violența împotriva Occidentului și chiar meme-uri ale unui militant care îl execută pe Trump însuși, care este îmbrăcat într-un combinezon portocaliu, asemănător cu cele cu care sunt îmbrăcați deținuții de la închisoarea Guantanamo.

„Alternativa” MAGA

Proliferarea rapidă a unui astfel de material plasează GETTR în poziția incomodă de a oferi un refugiu sigur extremiștilor jihadiști online, în timp ce încearcă să se impună ca o alternativă MAGA (Make America Great Again, celebrul slogan de campanie al lui Trump) la libertatea de exprimare pe site-uri precum Facebook și Twitter.

Acesta subliniază provocările cu care se confruntă Trump și adepții săi în urma interdicției la care a fost supus pe principalele platforme de socializare în urma asaltului din partea partizanilor săi a clădirii Capitoliului din Washington, la 6 ianuarie.

„Slavă lui Allah, toți mujahedinii vor exploata acea platformă”

Statul Islamic „a fost foarte rapid să exploateze GETTR”, a declarat Moustafa Ayad, director executiv pentru Africa, Orientul Mijlociu și Asia la Institute for Strategic Dialogue, un grup de reflecție care urmărește extremismul online, care a descoperit mai întâi conturile jihadiste și și-a împărtășit constastările cu Politico.

„Pe Facebook, pe unul dintre aceste conturi pe care îl urmăresc, despre care se știe că este al Statului Islamic, s-a scris « Oh, Trump și-a anunțat noua platformă. Slavă lui Allah, toți mujahedinii vor exploata acea platformă» ”, a adăugat el. „A doua zi, au existat cel puțin 15 conturi pe GETTR care aparțineau ISIS”.

Trump, un megafon eșuat pe Internet

În timp ce GETTR nu oferă acces la datele sale pentru a urmări răspândirea sau viralitatea unui astfel de material extremist pe platforma sa, Politico a găsit cel puțin 250 de conturi care au fost publicate în mod regulat pe platformă de la începutul lunii iulie. Multe s-au succedat și au folosit hashtaguri pentru a promova material jihadist în această comunitate online în plină dezvoltare.

În lunile de când a fost dat afară din Twitter și suspendat de pe Facebook, Trump a căutat modalități alternative de a dialoga online cu baza se de adepți. În timp ce susținătorii săi s-au mutat pe alte site-uri – inclusiv rețeaua socială Parler, unde se puteau exprima fără a fi supuși unui control riguros – efortul lui Trump de a crea un megafon pe internet s-a oprit.

Cei de la butoane

Până în prezent, GETTR a fost cea mai vizuală platformă pro-Trump, având în vedere numele din spatele acesteia: Jason Miller, fost purtător de cuvânt al lui Trump, este directorul executiv al, iar site-ul este parțial finanțat de Miles Guo, partenerul de afaceri al fostului consilier Steve Bannon. Trump nu este direct implicat în operațiune și nici nu a aderat oficial la platformă. Rețeaua socială a promovat o politică de „liberă exprimare” care, pretinde, ar permite utilizatorilor să se exprime pe deplin fără cenzura giganților tehnologici.

Jihadiștii schimbă viteza

Totuși, acest exod MAGA în direcția rețelelor sociale marginale care susțin „libertatea de expresie” a atras atenția susținătorilor ISIS și a altor grupuri jihadiste, potrivit experților extremismului.

Aceste comunități teroriste s-au confruntat în mod similar cu eliminări pe scară largă de pe cele mai mari rețele sociale, care adesea și-au promovat represiunea împotriva extremiștilor islamiști, ca exemplu al modului în care giganții digitali își controlează platformele globale pentru conținut dăunător.

Ca răspuns, susținătorii Statului Islamic au schimbat rapid viteza, în căutarea de noi spații online unde să-și poată răspândi materialul jihdist, precum și să se grefeze pe tactici și platforme utilizate pentru prima dată în Statele Unite.

Articolul integral pe Politico

author avatar
Tudor Borcea
197 afisari

3 COMENTARII

  1. Bercea, alt nume de împrumut pe lângă Andrei Stefan? S-ar putea să mă înșel dar „calitatea ” articolelor va trădează. Ori sunteți unul si acelaș ori ati avut acelaș profesor undeva, in lumea civilizata. De curiozitate, primiți doar tema sau articolele sunt deja scrise?

  2. Slava jidanilor ca Isis a disparut de mult a zis Putin,care vor sa-l denigreze pe Donald cel mai iubit american de la Elvis si Kenedy incoa. De ce sa nu introduci cenzura pe platforma de ce ai vorbi liber?

  3. Cu mintea ta strălucitoare domnule Borcea esti capabil sa iti imaginezi ca toti cei care nu suportă libertatea cuvântului sau se tem de concurență, vezi democrații de la Facebook, twitter, etc, toti aceștia crezi ca au vreo jenă să plătească doi trei imbecili ca sa scrie ceva tîmpenii încoronate cu un Allah Akbar? Ceea ce urmărești tu prin articolul pe care-l publici nu este sa mai bagi un cui in GETTR???
    Poti tu sau altul incataramat in lupta pentru bunăstarea mai stiu eu cărui partid sa înțelegeți că cenzura ziarului național este benefică pentru animalele care au demolat, distrus, furat, vândut tara, economia acestei țări? Cat ai castigat tu in plus pe luna vanzandu-ti probitatea? 100? 200?
    De ce si pentru cine cenzurati stirile sau intervențiile comentatorilor care va trag de mânecă?
    Ai copii??? Ce ai să le spui când îți vor pune intrebari neplăcute privind activitatea ta de politruc???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger