AcasăȘTIRI EXTERNEReputatul economist american Jeffrey Sachs: „SUA au sabotat probabil gazoductul Nord Stream,...

Reputatul economist american Jeffrey Sachs: „SUA au sabotat probabil gazoductul Nord Stream, dar acest lucru nu apare în presa noastră” – VIDEO

Reputatul economist american Jeffrey Sachs: „SUA au sabotat probabil gazoductul Nord Stream, dar acest lucru nu apare în presa noastră” - VIDEO / Foto: printscreen

Economistul Jeffrey Sachs de la Universitatea Columbia a sugerat că SUA și Polonia se află probabil în spatele sabotării gazoductelor Nord Stream 1 și 2. „Știu că este contrar narațiunii noastre, nu ai voie să spui aceste lucruri în Occident”.

Jeffrey David Sachs, economist american, universitar, analist de politici publice și expert în dezvoltarea durabilă, dezvoltarea economică și lupta împotriva sărăciei, a estimat, în cadrul unei emisiuni Bloomberg Tv, că SUA se află pe calea escaladării unui război nuclear, sprijinind Ucraina, informează RealClearPolitics. Iată principalele declarații ale lui Sachs.

„O mare parte a lumii nu agreează extinderea NATO”

„Am fost atacat în The Atlantic pentru că am fost de partea păcii. Și mărturisesc că sunt de partea păcii. Sunt foarte îngrijorat că suntem pe calea escaladării spre un război nuclear”, a spus Sachs în cadrul emisiunii.

„Rusia simte că acest război se află în centrul intereselor sale de securitate. Statele Unite insistă că vor face orice pentru a sprijini înfrângerea Rusiei de către Ucraina. Rusia vede acest lucru ca pe un război prin procură cu Statele Unite. Orice s-ar gândi despre acest lucru, aceasta este calea unei escaladări extraordinare și periculoase”.

„O mare parte a lumii urmărește cu groază aceste evenimente și o mare parte a lumii nu agreează această extindere a NATO, pe care o interpretează ca fiind la baza acestor evenimente. Ei doresc să vadă un compromis între SUA și Rusia”.

„În vot după vot la Națiunile Unite, practic, țările occidentale au fost cele care au votat pentru sancțiuni și denunțuri și alte acțiuni. În timp ce cea mai mare parte a lumii, cu siguranță cea mai mare parte a lumii numărată după populație, este pe margine. Ei văd acest lucru ca pe o ciocnire oribilă între Rusia și SUA. Ei nu văd acest lucru, așa cum facem noi în mass-media, ca pe un atac neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei”.

„Oricine din SUA se gândește: «Ei bine, ce altceva este?». Dar asta se datorează modului în care mass-media noastră a relatat acest lucru. Acest conflict datează de mult timp, nu a început la 24 februarie 2022. De fapt, războiul în sine a început în 2014, cu anexarea Crimeei,  nu în 2022, și chiar și asta a avut antecedente”.

„Cea mai mare parte a lumii nu vede aceasta așa cum o descriem noi. Cea mai mare parte a lumii este pur și simplu îngrozită în acest moment, sincer să fiu. Este incredibil să auzim de o parte că vor folosi arme nucleare dacă va fi nevoie, în timp ce cealaltă parte spune: «Nu ne puteți speria»”.

„Aș paria că a fost o acțiune a SUA, poate a SUA și a Poloniei”

„Europa se află într-o recesiune economică foarte, foarte accentuată. Scăderea bruscă a producției și a nivelului de trai se manifestă, de asemenea, printr-o creștere a prețurilor, dar principalul fapt este că economia europeană este lovită de tăierea bruscă a energiei, a gazelor”, mai spune economistul. „Și acum, pentru ca totul să fie definitiv, distrugerea gazoductului Nord Stream (pe care aș paria că a fost o acțiune a SUA, poate a SUA și a Poloniei). Aceasta este o speculație”.

Gazda Bloomberg a intervenit: „Jeff, trebuie să ne oprim aici. De ce credeți că a fost o acțiune americană? Ce dovezi aveți în acest sens?”. Jeffrey Sachs: „ Ei bine, în primul rând, există dovezi radar directe că elicopterele militare americane, care în mod normal au baza la Gdansk, se învârteau în cerc deasupra acestei zone. Am avut, de asemenea, amenințarea din partea SUA, a președintelui Biden, la începutul acestui an că „într-un fel sau altul vom pune capăt Nord Stream”.

La 7 februarie, Joe Biden, alături de noul cancelar german Olaf Scholz, a declarat într-o conferință de presă la Casa Albă că SUA vor „închide” conducta Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina. Gazoductul nu este încă operațional, dar ar fi trebuit să intre în funcțiune în cursul acestui an.

„Dacă Rusia invadează – asta înseamnă tancuri sau trupe care trec granița ucraineană – atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt”, a declarat Biden la acea vreme. Când i s-au cerut detalii despre modul în care își va ține această promisiune, având în vedere că gazoductul nu se află sub controlul SUA, Biden nu a oferit detalii. „Vă promit că o putem face”, a declarat el reporterilor.

„Am avut, de asemenea, o declarație remarcabilă din partea secretarului de Stat Antony Blinken vinerea trecută, într-o conferință de presă, în care a spus că «aceasta este, de asemenea, o oportunitate extraordinară». Acesta este un mod ciudat de a vorbi dacă ești îngrijorat de pirateria asupra infrastructurii internaționale de importanță vitală”.

„Acestea nu apar în presa noastră”

„Știu că acest lucru contravine narațiunii noastre, nu ai voie să spui aceste lucruri în Occident, dar adevărul este că peste tot în lume, când vorbesc cu oamenii, aceștia cred că SUA au făcut-o. Chiar și reporterii de la ziarele noastre care sunt implicați îmi spun „bineînțeles că SUA au făcut-o, dar acest lucru nu apare în presa noastră”.

„Problema mai mare este că avem conflicte geopolitice majore, nu doar SUA și Rusia, ci și SUA și China. Din nou, cu o cantitate enormă de provocări venite din partea SUA, așa că ne rupem orice sentiment de stabilitate în acest moment. Pentru moment, mulți din Europa spun că SUA este cel mai apropiat aliat al lor și că trebuie să reziste, dar să urmărească ce se întâmplă pe plan politic. Există tulburări în Europa. Țară după țară, chiar acum. Intrăm într-o perioadă de instabilitate enormă. Și suntem instabili în SUA chiar acum”.

„Așa că intrăm în cea mai instabilă perioadă geopolitică din ultimele decenii. Intrăm în prima hiperinflație din ultimii peste 40 de ani. Și intrăm în prima escaladare spre prăpastia nucleară din ultimii 60 de ani. În urmă cu exact 60 de ani, exact în această lună, a avut loc criza rachetelor din Cuba. Acesta este cel mai periculos moment de la criza rachetelor cubaneze încoace”.

Sachs a fost consilier al înalților oficiali ONU și consilier economic al guvernului lui Boris Elțîn din Rusia între 1991 și 1994, precizează Daily Mail.

 

author avatar
Tudor Borcea
1.527 afisari

9 COMENTARII

  1. Zbanghiul asta saxofonist trebuie pensionat urgent si internat la balamuc , a inceput sa auda voci !

    • Tudor Borcea sa o fut pe ma ta si sa ii trag la mu ie ca stergi comentariile, iar Lu anonimul fara creier sa ma slobozesc pe ochișorii Lu ma sa

  2. Bai zbanghiule de ce ar trebui sa distruga Rusia o cale de a livra gaz ieftin la prosti? Cu costuri extreme (scafandri,explozivi,etc.) ,in loc sa INCHIDA ROBINETUL de la conducta??? Bah voi chiar sunteti tampiti?

  3. Orice problema a omenirii a fost creada de drogatii amerlicani si sint vinovati pentru orice asteptam cu nerabdare acesti viermi si limbrici pedofili si poponari occidentali sa fie in genunchiati de Rusia si China

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger