Cauta

Republicanii Proiectului Lincoln îl lovesc pe Trump la fel de tare ca și democrații

Cu ce șanse de succes? The Lincoln Project  este numele mișcării care a decis să-l doboare pe președintele SUA. The New York Times i-a publicat primul manifest. Grupul a fost creat în 2019 de republicani ostili lui Trump și include unele dintre elitele partidului, precum Stuart Stevens, managerul de campanie al lui Mitt Romney din 2012, sau lobbysti conservatori (jurnaliștii Bill Kristol și George Will). Trebuie să-l socotim și pe George Conway, fondatorul proiectului și  soțul lui Kellyane Conway, unul dintre principalii consilieri ai lui Donald Trump.

O situație care i-a determinat pe unii să creadă că „Proiectul Lincoln” nu va reuși. Cu toate acestea, el este încă acolo și funcționează mai mult decât oricând cu cinci luni înainte de alegerile prezidențiale, comentează HuffPost. Armele lor: rețelele sociale pe care difuzau videoclipuri împotriva lui Donald Trump. „De fiecare dată când se mișcă, Proiectul Lincoln se mișcă și el”, explică Jean-Éric Branaa, specialist în drept public american. Influența acestei elite republicane permite ca acest grup să fie în prim plan pe rețelele de socializare și în presă. În mai, au lansat  „Mourning in America” – „Suferința din Statele Unite”, un clip inspirat din sloganul campaniei lui Ronald Reagan pentru reelecția sa din 1984 „Morning in America “.

Au fost prezentate imagini cu șomeri și bolnavi covid, pe ideea răspunsului ineficient al administrației Trump la criza pandemiei. Propaganda l-a determinat pe liderul de la Casa Albă să-i eticheteze pe membrii Proiectului Lincoln cu porecla „RINO” (Republicani doar cu numele) sau “Proiectul Pierzătorilor”. Analiștii privesc cu scepticism eficiența Proiectului Lincoln:  „este dificil să măsurăm impactul unei mișcări elitiste asupra alegătorilor foarte ancorați în realitate, care nu urmăresc deloc ce se întâmplă la Washington și în presă”, explică politologul  Soufian Alsabbagh. Pentru Jean-Éric Branaa, ratingul de popularitate al lui Trump este în continuare de 42%. “Era cu 44% în urmă cu o lună, deci nimic nu s-a schimbat cu adevărat”.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Exit mobile version