AcasăȘTIRI EXTERNERepublicanii, cu ochii pe Biden la summit-ul COP27. SUA, sub tensiune: „Nimeni...

Republicanii, cu ochii pe Biden la summit-ul COP27. SUA, sub tensiune: „Nimeni nu are miliarde pe masă pentru țările sărace”

Republicanii, cu ochii pe Biden la summit-ul COP27. SUA: „Nimeni nu are miliarde pe masă pentru țările sărace” / Foto: printscreen

Președintele american Joe Biden, încurajat de alegerile de la jumătatea mandatului, face o scurtă escală la sumit-ul climatic COP27, vineri, pentru a reafirma angajamentele SUA în domeniul climei, sub presiunea de a crește ajutorul acordat țărilor sărace aflate în prima linie a schimbărilor climatice.

 

La câteva zile după începerea acestui summit, la care au participat zeci de omologi ai săi la Sharm el-Sheikh, în Egipt, Joe Biden va aminti că SUA au adoptat în această vară o lege prin care investesc 369 de miliarde de dolari în proiecte de energie verde și inițiative climatice.

„Nici un guvern din lume nu are miliarde de pus pe masă”

„Pentru prima dată, Statele Unite sunt pe drumul cel bun în ceea ce privește clima”, spune Joseph Majkut, expert în energie la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Dar, în același timp, Washingtonul nu și-a îndeplinit încă angajamentele asumate de țările bogate de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an pentru finanțarea celor mai sărace țări în vederea combaterii emisiilor și adaptării la schimbările climatice.

Pe măsură ce se înmulțesc dezastrele precum seceta, valurile de căldură, mega-incendiile și inundațiile, țările cele mai afectate cer acum fonduri pentru „pierderile și pagubele” suferite.

Trimisul special al SUA pentru climă, John Kerry, a căutat să se plieze pe această temă, asigurând săptămâna aceasta la COP27 că „nici un guvern din lume nu are bani” pentru a pune pe masă „miliardele” necesare și că ar trebui găsite modalități de a implica sectorul privat.

Joe Biden va fi așadar așteptat cu nerăbdare în legătură cu această chestiune, precum și în cea a reducerii emisiilor de CO2, care vor atinge din nou niveluri record în 2022, potrivit unui raport de referință publicat vineri.

Republicanii nu au votat Inflation Reduction Act, planul de reformă apărat de Joe Biden, care conține investiții de 370 de miliarde de dolari pentru climă, iar discursul președintelui la COP27 va fi atent scrutat de adversarii partidului său, în condițiile în care GOP va recâștiga probabil majoritatea în Camera Reprezentanților, scrie Le Point.

În fundal, tensiunile cu China

„Am dori să vedem o cooperare bipartizană pentru a salva planeta”, a declarat joi, la COP27, actuala președintă a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

În ceea ce privește ajutorul pentru țările sărace, Kathy Castor, președinta democrată a Comisiei speciale a Camerei Reprezentanților pentru criza climatică, a declarat  că speră că republicanii nu vor bloca aprobarea unei contribuții americane de 11,4 miliarde de euro.

În ceea ce privește reducerea emisiilor, tensiunea ridicată dintre China și SUA este îngrijorătoare. Cooperarea dintre cei doi mari emițători de gaze cu efect de seră din lume este considerată esențială, iar șeful ONU, Antonio Guterres, le-a cerut luni, la deschiderea COP, să își asume „responsabilitatea specială””

Președintele chinez Xi Jinping nu a făcut deplasarea la Sharm el-Sheikh, dar se va întâlni cu Biden, luni, la Bali, în Indonezia, în marja summitului G20. Se așteaptă ca aceștia să discute despre „activitatea comună” în domeniul schimbărilor climatice, potrivit unui înalt oficial al administrației americane.

author avatar
Tudor Borcea
291 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger