AcasăȘTIRI EXTERNERepublica Moldova, un altfel de Liban, dar mai tragic? Avertismentul unui oficial...

Republica Moldova, un altfel de Liban, dar mai tragic? Avertismentul unui oficial moldovean îngrozește Europa

Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău a atras atenția cu un anunț șocant.

Oficialul moldovean susține că „Moldova poate exploda de 10 ori mai TARE decât Libanul”.

Republica Moldova stă pe un butoi cu pulbere

Potrivit lui Mihai Popșoi, o tragedie precum cea din Beirut s-ar putea repeta în Transnistria.

Vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău a făcut referire la un uriaș depozit de armament al Rusiei care se află în localitatea Cobasna din Transnistria.

„Ce ar fi la Cobasna în cazul unui accident grav la depozitul de armament? Explozia din Beirut reprezintă o mică parte din puterea materialului explozibil (22000 tone) stocat de peste 30 de ani la Cobasna. Acest depozit al Federației Ruse reprezintă o amenințare majoră pentru cetățenii Republicii Moldova. Iată de ce munițiile învechite trebuie evacuate sau distruse cu echipament special cât mai curând”, a scris Mihai Popșoi pe pagina sa de Facebook.

Satul Cobasna se află la aproximativ 200 kilometri de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița. În acest sat, necunoscut pentru Europa, se află cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est.

Depozit de armament de care nu știa nimeni

Nimeni, în afară de autoritățile transnistrene și ruse, nu cunoaște până astăzi cantitatea, tipul și starea munițiilor din Cobasna. Aici se păstrează munițiile fostei armate a 14-ea, dar și o parte din armamentul, evacuat în anii `90 de armata sovietică, din fosta RDG și Cehoslovacia. Toată zona este păzită de soldați ruși.

Deşi în 1999 Federaţia Rusă s-a angajat să-şi retragă trupele, în Transnistria se află în prezent în jur de 1500 de militari ruşi.

Nenumăratele discuții și negocieri privind evacuarea acestora din regiune, precum și tratatele semnate cu oficialii ruși nu au dat rezultate, iar acestea ar putea fi folosite în orice scop.

La Cobasna sunt depozitate peste 20.000 de tone de muniţii de artilerie şi infanterie, precum şi alte echipamente militare. O eventuală explozie a acestora ar provoca un dezastru ecologic și uman. În 2019 Rusia a propus lichidarea munițiilor stocate, asigurând că va oferi echipamentul necesar, însă acest lucru încă nu s-a întâmplat, potrivit dcnews.ro

author avatar
Eli Dan Davidescu
312 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger