AcasăȘTIRI EXTERNERepublica Moldova se așteaptă la invazia Rusiei. Experții militari de la Chișinău...

Republica Moldova se așteaptă la invazia Rusiei. Experții militari de la Chișinău dau alarma

Republica Moldova se așteaptă la invazia Rusiei. Experții militari de la Chișinău dau alarma

Experții de la Chișinău consideră că incidentele din regiunea transnistreană sunt acțiuni subversive ale Rusiei pentru a crea pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova.

Potrivit experților Republica Moldova are „foarte mari motive pentru îngrijorare” și trebuie să se aștepte la orice scenarii. Potrivit fostului ministru al Apărării, generalul de brigada (r) Vitalie Marinuța, Rusia ar fi interesată în destabilizarea situației, iar acțiunile acesteia sunt imprevizibile, infomează Radio Chișinău.

Rusia, „un actor irațional”

„Din punctul meu de vedere, incidentele sunt acțiuni subversive a Federației Rusiei a regimului de la Tiraspol, fiindcă nu este în interesul nici a Republicii Moldova, nici cum unii insinuează – a României sau a NATO – pentru a escalada actualmente situația. (…) Eu consider Rusia un actor irațional, care este destul de dificil să-i prezici acțiunile sale”, a declarat Marinuța.

O părere similară o împărtățește și expertul Ion Leahu, fostul reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control. „Sunt două variante. Ori se adună bile negre contra Republicii Moldova și atunci e clar cine este interesată – Rusia. Aici, în cazul Mayak, puteau fi și rușii, asta în condițiile în care dorința lor, intențiile lor de a avea explicații clare pentru o eventuală invazie e mai mare decât costul acestui centru de radiocomunicații”, a declarat Ion Leahu.

„Ne putem aștepta la orice”

Vitalie Marinuța nu exclude că incidente și provocări vor avea loc în continuare în regiune.

„Noi putem să ne așteptăm la orice. Cred că vom asista și la alte evenimente de genul dat. Republica Moldova, cred, trebuie să fie gata pentru orice scenariu, inclusiv scenariul care a fost expus de militarii ruși vinerea trecut, potrivit căruia va fi un atac în direcția Nicolaev, Odesa și pentru vor fi conectate forțele Federației Ruse cu forțele din regiune transnistreană. În consecință, avem foarte mari motive de îngrijorare. Cum vor face asta – sunt o mie și una metode deja”, a mai spus Vitalie Marinuța.

Un „scenariu Ucraina” nu poate fi exclus

Ion Leahu consideră că o eventuală invazie rusă pe teritoriul Republicii Moldova nu poate fi exclusă.

„Dacă pornim, totuși, de la presupunerea că acțiunile respective au fost realizate de Federația Rusă, înseamnă că noi trebuie să ne așteptăm la ceea ce a fost în Ucraina la 24 februarie (…) Prin asta ei rezolvă mai multe probleme, inclusiv închid hotarul cu o țară NATO – România – și, în același timp, ei formează încă un centrul de luptă în care va fi atrasă o parte din forțele militare a Ucrainei și astfel ar simplifica, într-o măsură oarecare, posibilitățile lor de a ataca din Nicolaev, Herson ș.am.d.”, a spus Leahu.

În regiunea separatistă Transnistria au avut loc trei incidente: trageri cu aruncătoare de grenade la Tiraspol, aruncarea în aer a două turnuri de comunicație în localitatea Mayak și explozii în apropiere de unitatea militară de lângă Parcani.

author avatar
Tudor Borcea
485 afisari

1 COMENTARIU

  1. Daca nu te intelegi cu vecinul niciodata nu o sa ai pace. Moldova, la fel ca toate tarile din Europe de est trebuie sa se inteleaga in primul rand cu Rusia. Intelegerile cu America pica pe locul doi. Altfel ajungi sa faci jocurile americane impotriva rusilor

Comments are closed.