AcasăȘTIRI EXTERNERepublica Moldova rămâne fără Guvern! Premierul Ion Chicu și-a anunțat demisia

Republica Moldova rămâne fără Guvern! Premierul Ion Chicu și-a anunțat demisia

Ion ChicuRepublica Moldova rămâne fără Guvern! Premierul Ion Chicu și-a anunțat demisia / foto. UNIMEDIA

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, și-a anunțat demisia înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură.

Anunţul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă organizat de şeful statului în funcţie, Igor Dodon, în ultima sa zi de mandat prezidenţial, transmite presa moldoveană.

„Şedinţa de Guvern de ieri a fost destinată adoptării legilor importante ale ţării şi mecanismelor de implementare. Ne-am îngrijit ca să nu fie probleme în continuare. Maşina statului va funcţiona, vor fi achitate salarii, pensii. Este absolut necesar să mergem în continuare pe obiectivul major – dizolvarea Parlamentului. După cum ştiţi, există două căi, una dintre care este demisia Guvernului, ceea ce şi voi face pe parcursul zilei de astăzi”, a declarat premierul Ion Chicu.

Totodată, el a menţionat că planifică o întrevedere cu preşedinta aleasă, Maia Sandu.

„Am discutat și am propus și asta voi face, voi veni cu propunerea de demisie a Guvernului”, a declarat Ion Chicu.

Cum își motivează demisia

Acesta a precizat că și-a dat demisia pentru ca procedura de dizolvare a Parlamentului să purceadă cât mai repede, astfel ca să poată fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

În aceste condiții, Zinaida Greceanâi a declarat că ședința de miercuri a Parlamentului, în cadrul căreia urma să fie examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, nu va avea loc.

„Dat fiind că domnul Ion Chicu și-a asumat această decizie, pe care o consider una corectă, anunț deputații că, pentru a declanșa alegerile parlamentare anticipate, ședința de la ora 15:00 nu va avea loc, dat fiind că subiectul este epuizat”, a spus Greceanâi.

Pe 16 decembrie, fracţiunile parlamentare PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate), Platforma DA (Dreptate şi Adevăr) şi PDM (Partidul Democrat) au depus o moţiune de cenzură asupra activităţii Guvernului. Aceasta urma să fie examinată pe 23 decembrie, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Parlamentului, potrivit Agerpres.

Guvernul condus de Ion Chicu și-a început activitatea în noiembrie 2019. Atunci Chicu a precizat că este vorba de „un guvern minoritar, de tranziție, până la următoarele alegeri prezidențiale”.

author avatar
Andreea Vlad