AcasăȘTIRI EXTERNERepublica Moldova cere retragerea trupelor rusești din Transnistria / Declarația Maiei Sandu

Republica Moldova cere retragerea trupelor rusești din Transnistria / Declarația Maiei Sandu

Republica Moldova și-a închis spațiul aerian! Ce se întâmplat cu o cursă Tarom

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea trupelor Rusiei din Transnistria ocupată.

Declarația Maiei Sandu vine în contextul în care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis excluderea Rusiei și a recunoscut Transnistria ca zonă ocupată de Rusia.

Retragerea trupelor și distrugerea munițiilor

„Rusia are un rol esențial în tot conflictul din Transnistria, cerem retragerea trupelor rusești și distrugerea munițiilor. Pledăm pentru o soluție diplomatică, pașnică”, a declarat Maia Sandu, la Chișinău, cu ocazia vizitei în Republica Moldova a șefului statului român, Klaus Iohannis.

„Situația tragică din Ucraina nu trebuie să ne facă să uităm că pe teritoriul Republicii Moldova există încă un conflict prelungit. Declar susținerea României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea independenței și integrității Republicii Moldova, fără afectarea frontierelor recunoscute internațional și parcursului european”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Radio Chișinău.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (ACPE) a decis în unanimitate excluderea Federației Ruse, scrie Evropeiska Pravda. APCE a precizat că Rusia și-a pierdut calitatea de membru în Consiliul Europei din cauza „incompatibilității acesteia cu principiile organizației”.

Totodată, Adunarea a cerut să se ofere Ucrainei mijloacele de protecție a spațiului aerian. La fel, unanim, a fost votat amendamentul ce prevede recunoașterea oficială a Transnistriei ca zonă de ocupație rusă.

author avatar
Tudor Borcea