AcasăȘTIRI EXTERNERepublica Moldova cere retragerea trupelor rusești din Transnistria / Declarația Maiei Sandu

Republica Moldova cere retragerea trupelor rusești din Transnistria / Declarația Maiei Sandu

Republica Moldova și-a închis spațiul aerian! Ce se întâmplat cu o cursă Tarom

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea trupelor Rusiei din Transnistria ocupată.

Declarația Maiei Sandu vine în contextul în care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis excluderea Rusiei și a recunoscut Transnistria ca zonă ocupată de Rusia.

Retragerea trupelor și distrugerea munițiilor

„Rusia are un rol esențial în tot conflictul din Transnistria, cerem retragerea trupelor rusești și distrugerea munițiilor. Pledăm pentru o soluție diplomatică, pașnică”, a declarat Maia Sandu, la Chișinău, cu ocazia vizitei în Republica Moldova a șefului statului român, Klaus Iohannis.

„Situația tragică din Ucraina nu trebuie să ne facă să uităm că pe teritoriul Republicii Moldova există încă un conflict prelungit. Declar susținerea României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea independenței și integrității Republicii Moldova, fără afectarea frontierelor recunoscute internațional și parcursului european”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Radio Chișinău.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (ACPE) a decis în unanimitate excluderea Federației Ruse, scrie Evropeiska Pravda. APCE a precizat că Rusia și-a pierdut calitatea de membru în Consiliul Europei din cauza „incompatibilității acesteia cu principiile organizației”.

Totodată, Adunarea a cerut să se ofere Ucrainei mijloacele de protecție a spațiului aerian. La fel, unanim, a fost votat amendamentul ce prevede recunoașterea oficială a Transnistriei ca zonă de ocupație rusă.

author avatar
Tudor Borcea
691 afisari

15 COMENTARII

    • ”Republica Moldova cere retragerea trupelor rusești din Transnistria”
      Vai tu Maio! Nu ma-nebuni Nea Nicu?
      Ce mecla de c a c a t a pe ea are. Asta dupa ce acum 3 saptamani s-a impotrivit aplicarii sanctiunilor impotriva neamului rus.

  1. VIZITA LUI Johanis la Chisinau nu cred ca-i meritul lui !,Kamala l-a pus sa bage batul prin gard ,sa-i starneasca pe rusi !,acum cand sunt deja inflamati rusii s-ar putea sa-i determine sa nu se opreasca decat la PRUT !!. Cat priveste Consiliul Europei si declaratiile ,MAI PARDON ,sunt vorbe in vant !,se incalca tratate semnate si nu se va incalca o declaratie ??.
    Trecerea rusilor in R Moldova este momentul extinderii conflictului la nivel european !!,iar INTERESUL UNORA ESTE EXTINDEREA CONFLICTULUI !.
    Vezi ceerea insistenta a lui Zelinsky ca R Moldova sa-i alunge pe rusi din Transnistria !,DE CE N-AU AVUT SCEEASI POZITIE UCRAINIENII SI IN 1992 ?? SI DUPA ??.
    SOLICITARILE LUI Zelinsky facute lui Biden mai mult ca sigur au ca baza vizita Kamalei in zona si slugarnicia lui Johanis de a da curs cererii !.
    In cate necazuri ne-a bagat Johanis nu-i exclus sa fie si un razboi.
    Rusia nu se va retrage in granitile propii decat in caz de capitulare neconditionata !, fiti rationali macar in momente cruciale.

    • Ceva despre tezaur de la rusi, ceva despre teritoriile furate Romaniei de catre rusi si oferite Ucrainei? Ceva despre masacrul de la Fantana Alba, nea Zelenski?

    • Nu puteau să aibă aceeași opinie în 92, erau preponderent parte din trupele din Transnistria.

  2. Cum pit fiatat de manipilati liderii astia estici de catre occidentalii astia care nu mai au grija de proprii cetateni care nu pot manifesta fara bataie asigurata, sa bage batul prin gardul rusiei cand stau cu sezututile de mult si nu au cerut in timp de pace si vor acum???

  3. „Pledăm pentru o soluționare pașnică” Ce curaj, ce putere! După ce au stat zeci de ani cu rușii în coastă fără să vomite și le-au folosit Arbidolul, dacă or să mai stea un an-doi nu cred că se face gaură în cer. Sau e musai imediat că se supără sataniștii fătălăi leghetebiști care conduc Ieoropa?

  4. Dulapul, tu și ma-ta din Germania sa susțineți politic inepțiile alea de doi bani din capul tău. Iar tuta aia vrea soluționarea diplomatica pe cale pașnică, acum când rusii s-au urcat în tancuri. Cat de proasta poate sa fie sau cât de iresponsabila fata de soarta moldovenilor? Cu asemenea orientări nu este exclus ca idioții ăștia doi sa o ia după Zelenski, problema e ce facem noi?

    • E foarte bună prietenă cu fiul lui szoroș cel cu multe miliarde însă opinia este indiscutabil a ei, personală. E kur a joasă.

  5. Sar putea ca rusii sa o asculte pe biata Maia si sa paraseasca Tiraspolulu si sa se mute la Chisinau.
    Asta ca sa-l multumeasca pe ministrul de externe american Blinken – CLIPICI – in traducere literara.

  6. Achiesez la cele spuse de Vlad Voiculescu!
    Cat despre Maia, se pare ca are mancarimi. Sa vedem cine o sa o scarpine.
    Nu ca nu ar avea dreptate, dar aceasta umbla cu capul spart prin partea aceasta din Europa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger