AcasăȘTIRI EXTERNERepresiunea BigTech: UE dansează pe sârmă

Represiunea BigTech: UE dansează pe sârmă

Oficialii UE finalizează un proiect de lege de referință pentru a controla giganții tehnologici precum Apple, Google și Facebook. Dar o întrebare nu are încă răspuns: noile reguli ar trebui să se aplice doar giganților din Silicon Valley sau să acopere și companiile europene de succes?

Dilema se află în centrul angajamentului Comisiei Europene de a recâștiga „suveranitatea” tehnologică pentru UE, deoarece oficialii vor trebui să decidă dacă vor risca o potențială confruntare cu Statele Unite din cauza proiectului de lege, cunoscut sub numele de Digital Markets Act ( DMA), sau să impună restricții “campionilor” europeni cărora le lipsește în prezent puterea de piață globală a companiilor americane.

Cine sunt gardienii digitali?

Actul cu două norme privind serviciile digitale și legea piețelor digitale urmăresc să limiteze puterea firmelor globale de internet, inclusiv Google, Apple, Amazon, Facebook și TikTok pe piața europeană.

Aceste platforme controlează accesul consumatorilor la o gamă uriașă de servicii de internet și, în conformitate cu noile reguli, firmele de tehnologie cu peste 45 de milioane de utilizatori din UE trebuie să fie clasificate drept „gardieni” digitali(gatekeeper)și să fie supuse amenzilor de până la 10% din cifra de afaceri anuală pentru încălcarea regulilor de concurență.

Nu există nicio îndoială că Amazon, Google,Facebook, Apple și Microsoft ar intra în domeniul de aplicare cu aceste numere.

Dar companii precum Booking.com sau  Uber îndeplinesc doar câteva dintre criteriile cantitative. Alții, precum firma germană de comerț electronic Zalando, ar putea atinge pragurile în câțiva ani.

Însă pentru aceste firme, Comisia are capacitatea de a le desemna drept gardieni digitali, printr-un proces de investigare care examinează dimensiunea unei firme, poziția pe piață și efectele de rețea.

Acest lucru ar permite executivului UE să completeze o listă de firme exclusiv din SUA cu mai multe companii europene.

Negociatorii din Consiliu, care reprezintă țările UE, și Parlamentul sunt pregătiți să discute asupra firmelor care vor fi de fapt vizate atunci când se vor întâlni pentru negocierile finale anul viitor.

Comisia Vestager a militat pentru o abordare care să atragă firmele cu o cifră de afaceri anuală în Spațiul Economic European (SEE) de cel puțin 6,5 miliarde de euro în ultimii trei ani și o capitalizare de piață de cel puțin 65 de miliarde de euro în ultimul exercițiu financiar.

Parlamentul a adoptat o viziune diferită, convergând către un regulament care ar acoperi firmele cu o cifră de afaceri anuală europeană de cel puțin 8 miliarde de euro și o capitalizare de piață de 80 de miliarde de euro.

Washingtonul se uită cu atenție la intențiile UE. DMA a fost o sursă de dispute în relațiile transatlantice, Casa Albă emitând o serie de solicitări – inclusiv cu privire la calendarul de implementare, obligațiile și sancțiunile și drepturile de consultare pentru autoritățile de concurență din afara UE – capitalelor europene și Comisiei.

UE vrea să asigure SUA că legea DMA nu este anti-americană, dar încă nu este clar cum o va aplica pentru companiile “gatekeeper” europene.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
274 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger