Cresc temerile cu privire la ceea ce s-ar întâmpla cu aprovizionarea cu energie a Europei dacă Rusia ar invada Ucraina și ar opri apoi exporturile de gaze naturale ca represalii pentru sancțiunile UE și SUA.
Tensiunile arată riscul dependenței Europei de gazul rusesc – peste o treime din importuri – în timp ce stocul continentului este deja scăzut, iar facturile la energie au crescut vertiginos, afectând gospodăriile și întreprinderile.
Nimeni nu știe sigur, dar o oprire completă a livrărilor de gaze este văzută ca fiind puțin probabilă, deoarece ar fi reciproc distructivă.
Oficialii ruși nu au semnalat că ar lua în considerare reducerea aprovizionării în cazul unor noi sancțiuni. Moscova se bazează pe exporturile de energie, iar Europa este o sursă cheie de venituri.
Mai probabil, notează Financial Times, Rusia ar reține gazul trimis prin conductele care traversează Ucraina.
Gazprom a pompat 175 de miliarde de metri cubi de gaz în Europa anul trecut, aproape un sfert prin acele conducte, potrivit S&P Global Platts. Aceasta ar lăsa rețelele de sub Marea Baltică și prin Polonia încă în funcțiune.
Rusia s-ar putea oferi apoi să recupereze gazul pierdut în cazul în care Germania aprobă noua conductă Nord Stream 2, ai cărei operatori s-ar putea confrunta cu sancțiunile SUA, chiar dacă un vot recent în acest sens a eșuat.
Oficialii germani au spus că blocarea autorizării gazoductului va fi “pe masă” dacă va exista o invazie rusă în Ucraina.
“Întreruperea furnizării de gaz dincolo de conductele ucrainene este mai puțin probabilă. Dacă Rusia o împinge prea departe, va face o breșă ireperabilă cu Europa și trebuie să vândă petrolul și gazul în altă parte”, consideră fostul diplomat american Dan Fried, coordonator al Departamentului de Stat pentru politica de sancțiuni.
În ultima lună, două treimi din exporturile americane de gaz lichefiat(GNL) au mers către Europa. Dacă Rusia ar înceta să mai trimită doar gazul care trece prin Ucraina, ar fi nevoie de echivalentul a aproximativ 1,27 încărcături suplimentare de GNL pe zi pentru a înlocui această aprovizionare, estimează analistul economic Luke Cottell.