AcasăȘTIRI EXTERNERepoziționare în forță post-Brexit. Londra își va mări arsenalul nuclear. O premieră...

Repoziționare în forță post-Brexit. Londra își va mări arsenalul nuclear. O premieră după Războiul Rece

Repoziționare în forță post-Brexit. Londra își va mări arsenalul nuclear. O premieră după Războiul Rece

Repoziționare în forță post-Brexit. Ten Downing Street justifică această schimbare de doctrină prin amenințarea reprezentată de China și Rusia, dar și de riscul terorist. Astfel, Premierul britanic, Boris Johnson, va anunța marți că Marea Britanie va majora cu „mai mult de 40%” plafonul focoaselor nucleare pe care este autorizat să le stocheze, au dezvăluit, luni seara, două mass-media britanice.

Downing Street a anunțat într-un comunicat că Boris Johnson va transmite, marți, Parlamentului rezultatele unui raport privind apărarea, securitatea și politica externă a țării, care va determina linia guvernului pentru următorul deceniu.

Repoziționare în forță post-Brexit

Potrivit The Guardian și Sun, care au putut consulta documentul de o sută de pagini, guvernul intenționează să ridice la 260 numărul maxim de focoase pe care țara este autorizată să le stocheze, după ce s-a angajat anterior să-și reducă stocul la 180 de focoase până la mijlocul anilor 2020.

Potrivit presei britanice, Downing Street invocă o „panoplie crescândă de amenințări tehnologice și doctrinare” pentru a justifica această schimbare de curs, fără precedent după Războiul Rece.

Raportul avertizează împotriva „posibilității realiste” ca un grup terorist „să reușească să lanseze un atac CBRN (chimic, biologic, radiologic sau nuclear) până în 2030”, dar și împotriva „amenințării active” și „provocării sistemice” reprezentate respectiv de Rusia și China.

Conceptul Global Britain

„Disuasiunea nucleară minimă, credibilă și independentă dedicată apărării NATO rămâne esențială pentru a ne asigura securitatea”, se spune în raport.

Această schimbare are loc în timp ce Londra încearcă să se repoziționeze după Brexit ca o putere majoră pe scena internațională, în conformitate cu conceptul de „Global Britain” („Marea Britanie globală”).

Această scimbare de doctrină „ar încălca angajamentele asumate de Londra în temeiul Tratatului de neproliferare nucleară”, a declarat luni ICAN (Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare).

„Decizia Marii Britanii de a-și mări stocul de arme de distrugere în masă în mijlocul unei pandemii este iresponsabilă, periculoasă și încalcă dreptul internațional”, a declarat Beatrice Fihn, directorul acestui ONG.

„O abordare iresponsailă și potențial dezastruoasă”

Grupul Campaign for nuclear disarmament (CND) o consideră „un prim pas către o nouă cursă a armamentului nuclear”, numind decizia Marii Britanii „o provocare imensă pe scena mondială”.

„Pe măsură ce lumea se confruntă cu pandemia și haosul climatic, este incredibil faptul că guvernul nostru alege să mărească arsenalul nuclear britanic”, a declarat secretarul general al CND, Kate Hudson, pentru care „a provoca tensiuni globale și a irosi resursele noastre este o abordare iresponsabilă și potențial dezastruoasă”.

author avatar
Tudor Borcea
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger