AcasăȘTIRI EXTERNERenault, gaură de peste 7 miliarde de euro

Renault, gaură de peste 7 miliarde de euro

Producătorul francez de automobile a suferit în prima jumăate a anului cea mai grea pierdere netă din istoria sa – 7,3 miliarde euro- pe fondul dificultăților aliatului japonez Nissan și efectelor economice a crizei coronavirusului.

Grupul, aflat deja în dificultate înainte de pandemie,  și care anunțase la sfârșitul lunii mai 15.000 de reduceri de locuri de muncă la nivel mondial (inclusiv 4.600 în Franța), a declarat că renunță la orice prognoză a rezultatului financiar pentru 2020, sugerând totuși un recul major, potrivit AFP. „Situația este fără precedent, dar nu este finală”, a comentat noul director general, Luca de Meo, care a preluat funcția la începutul acestei luni. „Am toată încrederea în capacitatea grupului de a reveni”, a adăugat el. Pandemia Covid-19 „a avut un impact puternic asupra rezultatelor Renault în prima jumătate a anului și s-a adăugat dificultăților noastre preexistente”, a explicat directorul general adjunct Clotilde Delbos.

Pierderea istorică se datorează în principal contribuției slabe a Nissan (deținut în proporție de 43% de Renault), ce s-a tradus într-un minus de 4,8 miliarde de euro. Aceste cifre contrastează cu cele ale rivalului francez PSA (Peugeot, Citroën), care a reușit să câștige bani în prima jumătate a anului, în ciuda crizei, cu un profit net de 595 milioane de euro. Renault și-a propus să își reducă costurile cu 2 miliarde de euro pe parcursul a trei ani, inclusiv 600 de milioane în acest an. În ianuarie  va anunța un nou plan strategic „pentru șase sau șapte ani”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor