AcasăȘTIRI EXTERNEReglementări stricte în privința dronelor, în Ungaria, după apariția unor imagini care...

Reglementări stricte în privința dronelor, în Ungaria, după apariția unor imagini care au deranjat la nivel înalt

După ce au ieșit la lumină imagini cu proprietăți ale unor apropiați de-ai premierului ungar Viktor Orban, surprinse cu ajutorul unor drone, puterea de la Budapesta a luat atitudine. Și a dat undă verde unei legi care vizează utilizarea acestor aparate.

Iată că la câteva luni după ce se vorbise intens despre revenirea, la nivelul presei de stat, la cenzura din era comunistă, după ce se aflase că premierul ungar a dispus ca mass-media finanțată de la buget trebuie să respecte anumite reguli interne stricte (VEZI AICI), aspect care, la vremea respectivă, a generat reacții de la vârful Organizației Reporteri fără Frontiere, mai nou s-a aflat încă un aspect îngrijorător, privind prin prisma libertății presei.

Totul, având în vedere faptul că legea vizând dronele este văzută ca un act normativ ce ar fi menit să stea în calea activității ziariștilor, mai precis a investigațiilor jurnalistice.
În acest sens, s-a aflat de la jurnalista Gabi Horn că după ce a publicat un articol despre un oligarh, pe site-ul Atlatszo, a fost pusă în fața unei situații neașteptate. În primă fază, aceasta a crezut că a fost deschisă o anchetă pentru corupţie, doar că de fapt ”s-a dovedit că am fost acuzaţi de „achiziţii ilegale de date””, din câte a dezvăluit aceasta pentru AFP, preluat de news.ro.

În cele din urmă, cazul cu pricina a fost clasat la începutul lunii ianuarie, o nouă legislaţie intrând în vigoare, pentru ”protejarea vieţii private şi definirea normelor de securitate” – în conformitate cu o directivă europeană, conform argumentației oficiale.

Ceea ce face ca, mai nou, difuzarea unor imagini cu reşedinţe făcute din dronă fără autorizaţia proprietarului poate fi pedepsită cu un an de închisoare.

”Îi vizează în mod clar pe reporterii curioşi”

Acest text ”complică sarcina celor care investighează corupţia şi deturnarea banului public şi a fondurilor europene”, spune jurnalista, care consideră că legea ”îi vizează în mod clar pe reporterii curioşi”.

Mai mult, ziarista – pe al cărei site au fost publicate mai multe clipuri surprinse, anul trecut, cu drona, îndeosebi cu proprietăți ale tatălui și ginerelui premierului ungar, Viktor Orban, – a dezvăluit: ”Noi vom continua, dar cu perspectiva sumbră a unor posibile proceduri penale”.

Nu este singura reacție aflată după aprobarea acestei legi, mai ales că nu doar jurnaliștii sunt afectați de prevederile ei, mai ales că s-a stabilit că devine obligatorie înregistrarea oricărei drone dotate cu o cameră de filmat. Și că e nevoie de o solicitare de aprobare oficială, adresată autorităților, cu 30 de zile înainte de un zbor al unui astfel de aparat. ”Este mai strict ca în China”, a remarcat Balazs Kaplar, un fotograf care s-a întors de curând de la Beijing, după 15 ani în care a trăit în acest stat.

author avatar
Andrei Coman
387 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger