AcasăȘTIRI EXTERNERegina Angliei, vizită la laboratorul top-secret implicat în ancheta Noviciok

Regina Angliei, vizită la laboratorul top-secret implicat în ancheta Noviciok

Regina Elizabeth a II-a a efectuat prima sa vizită importantă din ultimele șapte luni la un laborator militar secret care a participat la investigația cu privire la otrăvirea cu neurotoxina Noviciok  a fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, în 2018.

Suverana, însoțită de nepotul ei, prinţul William, a discutat cu cercetătorii de la Laboratorul de Ştiinţă şi Tehnologie a Apărării (Dstl), Port Down, în apropiere de localitatea Salisbury. Regina și prințul au avut parte de o demonstrație a tacticilor și armamentului folosite de serviciile de contrainformaţii, prezentată de consilierul delegat al laboratorului, Gary Aitkenhead. Scopul formal al vizitei a fost inaugurarea noului Centru de Analiză Energetică, a informat Reuters.

Port Down a fost fondat în 1916 ca laborator britanic de arme chimice și biologice, unde oamenii de știință ai ministerului apărării au efectuat experimente secrete care au implicat aproximativ 20.000 de militari, ducând la moartea unuia din cauza expunerii la gazul sarin. Începând cu anii 1960, s-a concentrat pe dezvoltarea contramăsurilor și a tehnologiei de apărare și securitate, deși structura sa secretă a dus întotdeauna la speculații cu privire la activitățile sale. Din martie, singurele apariții publice ale Elisabetei a II-a au fost la Windsor pentru o ceremonie militară în iunie pentru a marca ziua ei de naștere. De asemenea, a efectuat vizite private la Castelul Balmoral din Scoția și la Sandringham din estul Angliei, reședințele sale private. După declararea ”lockdown-ului” naţional, Regina a rămas la reşedinţa sa de la Castelul Windsor, de unde şi-a îndeplinit de la distanţă obligaţiile prin legături video sau telefon.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
191 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger