AcasăȘTIRI EXTERNERegimul lui Aleksandr Lukașenko începe să se clatine: Mii de lucrători din...

Regimul lui Aleksandr Lukașenko începe să se clatine: Mii de lucrători din întreaga țară s-au alăturat protestatarilor – VIDEO

Regimul lui Aleksandr Lukașenko începe să se clatine: Mii de lucrători din întreaga țară s-au alăturat protestatarilorRegimul lui Aleksandr Lukașenko începe să se clatine: Mii de lucrători din întreaga țară s-au alăturat protestatarilor

Regimul liderului din Belarus, Aleksandr Lukașenko, care de 26 de ani se află la conducerea țării, începe să se clatine în contextul în care mii de persoane protestează în capitală și în alte orașe, în cursul zilei de joi acestora alăturându-se și muncitorii dintr-o importantă fabrică de stat.

Angajații unei importante uzine din Belarus s-au oprit din muncă, riscând să fie sancționați, pentru a se alătura protestatarilor. Aceștia au prezentat o listă de revendicări printre care se regăsesc demisia președintelui și alegeri monitorizate de observatori internaționali.

„Cerem organizarea unei noi runde de alegeri prezidențiale la care să asiste observatori independenți din partea ONU și a Uniunii Europene. Vrem alegeri corecte și transparente, sunteți de acord?”, i-a întrebat liderul mișcării, Serghei, pe cei adunați la protest.

După o serie de declarații și discursuri care au avut loc în curtea fabricii, muncitorii au plecat în mar.

De asemenea, în orașul Jabinka, angajații de la uzina de prelucrare a zahărului și-au adus la prostes și copiii.

„Am ajuns să protestăm din cauza felului în care au fost organizate alegerile și pentru cum a fost gestionat coronavirusul, dar și pentru că nu suntem de acord cu intervenția brutală asupra manifestanților pașnici a căror singură greșeală a fost că au îndrăznit să-și exprime opinia”, a declarat un manifestant.

Manifestanții sunt susținuți și de angajații din sistemul sanitar.

În cursul zilei de vineri, au avut loc în mare parte manifestații pașnice în care se oslicită în principal demisia președintelui actual al Belarusului, Aleksandr Lukașenko.

Mărturii de groază ale celor care au fost eliberați din detenție

Mii de protestatari care fuseseră arestați au fost eliberați, iar ministrul de Interne și-a cerut scuze pentru „victimele colaterale” făcute în timpul reprimării demonstrațiilor.

Peste 6.700 de persoane care și-au manifestat nemulțumirile în stradă au fost arestate de la începutul protestelor, duminica trecută, după scrutinul la prezidențiale.

Sute de persoane care au fost eliberate vineri dimineață au povestit despre momentele de groază prin care au trecut în perioada în care au fost reținute de autoritățile din Belarus – au fost private de apă, hrană şi somn, bătute şi torturate cu curent electric.

Mai mulți protestatari au fost transportați cu ambulanțele la spital imediat după eliberare, potrivit AFP.

„I-au bătut pe toți, fete, băieți, copii care aveau 15, 14, 13 ani”

Unii dintre cei eliberați erau plini de vănăti și semne ale traumelor la care au fost supuși de către forțele de ordine.

„I-au arestat pe toți, i-au bătut pe toți, fete, băieți, copii care aveau 15, 14, 13 ani. Era și un bunic de 70 de ani cu noi”, a povestit un tânăr.

Ne-au pus să cântăm imnul național în duba poliției. I-au bătut pe cei care au cântat greșit. Ieri au bătut oameni, i-au băgat în celulă și i-au pus să țipe: Iubim scutierii!”, a mai relatat un altul.

„Am fost băgată în dubă. Mi-au spus că fie merg cu ei pentru 15 zile, fie mă bat la picioare și îmi dau drumul. Deoarece sunt aici, știți ce am aflat. M-au lovit la picioare, oricum”, a povestit despre experiența traumatizantă prin care a trecut o tânără manifestată eliberată recent.

Scene de groază în detenție: Amenințate cu violul și bătuți dezbrăcați

ONG-ul Amnesty International a anunțat că mai multe mai multe femei au fost ameninţate cu violul în timp ce se aflau detenţie, dar și faptul că unii bărbaţi au fost obligaţi să se aşeze în patru labe, în întregime dezbrăcaţi, pentru a fi bătuţi cu bâtele.

O altă femeie care a fost reținută a povestit cum autoritățile au priovat-o de hrană timp de trei zile și cum i s-a refuzat hârtia igienică, gardienii spunându-le femeilor deţinute să se şteargă cu propriile haine.

Recent, ministrul de Interne a susținut într-un interviu că nu au avut loc abuzuri în detenție și și-a rcerut scuze față de oamenii nevinovați care au fost răniți în timpul intervențiilor făcute de autorități.

Svetlana Tihanovskaia îndeamnă la manifestații pașnice

Reprezentanta opzoției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care a fost contracandidata lui Alexandr Lukașenko la alegerile prezidențiale, i-a îndemnat pe oameni într-un videoclip postat pe YouTube să organizeze „manifestații pașnice în masă”, în toata țara, pe parcursul weekendului. În prezent, aceasta s-a refugiat în Lituania, temându-se pentru siguranța ei și a familiei sale după ce a fost reținută timp de câteva ore de către autoritățile din Belarus după ce scrutinul electoral s-a terminat.

 

author avatar
Alexandru Tîrcavu
228 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger