AcasăȘTIRI EXTERNESpaniolii au aflat: Vânătoarea de elefanți l-a trimis pe Juan Carlos în...

Spaniolii au aflat: Vânătoarea de elefanți l-a trimis pe Juan Carlos în exil

Inca o afacere dubioasa vine sa pateze imaginea fostului suveran

Scandalurile repetate care au izbucnit de câțiva ani încoace în jurul fostului rege al Spaniei Juan Carlos, l-au determinat să ia o hotărâre radicală. 

Juan Carlos a plecat la Abu Dhabi, unde ar avea rezervat doar pentru el un întreg etaj al unui hotel din capitala Emiratelor.

Persoane din anturajul fostului rege spun că adevăratul motiv al plecării acestuia este evitarea unei investigații în legătură cu o vănătoare de elefanţi în Botswana  organizată în 2012, în timpul crizei din Spania. Vănătoarea a creat o controversă puternică în societatea spaniolă privind utilitatea monarhiei.

Regele a cerut scuze supușilor săi

Regele Spaniei, Juan Carlos, și-a cerut scuze că a fost la vînătoare în Africa, în timp ce țara se confrunta cu o gravă criză economică și șomaj de peste 20%.
Într-o rară acceptare a vinei sale, suveranul spaniol a spus că „regretă” excursia din Botswana, pe care a numit-o „o greșeală” care nu se va repeta. Știrea că Juan Carlos a fost la vânătoare de elefanți i-a înfuriat pe supușii lui și pe apărătorii naturii.

Asemenea „distracții” contravin calității oficiale a lui Juan Carlos de președinte de onoare al filialei spaniole a organizației de protecția mediului WWF.

Dar nu această acuzație adusă fostului rege este cea mai gravă, ci o alta privind un contract în Arabia Saudită privind construirea unei căi ferate. Se speculează că fostul rege al Spaniei ar putea căuta protecţie la Riadh dacă situaţia se va înrăutăţi.

În 2014, Juan Carlos a abdicat şi a cedat tronul fiului său, Felipe.

Fostul rege i-a trimis luni o scrisoare acestuia, în care l-a anunţat despre faptul că va pleca în exil.

Într-o scrisoare adresată fiului său, regele Felipe al VI-lea, Juan Carlos, a scris că ia decizia „în fața repercusiunii publice pe care o generează anumite evenimente din viața privată”

„În urmă cu un an mi-am exprimat dorința de a nu mai efectua activități instituționale. Acum, ghidat de convingerea că trebuie să pun mai presus poporul spaniol și instituțiile țării, iau decizia să plec în altă țară. Am dorit întotdeauna ce este mai bun pentru Spania și pentru Coroană.

Majestate, Dragă Felipe, cu aceeași voință de a servi Spania, care mi-a inspirat întreaga domnie și confruntat cu repercusiunile publice pe care le-au generat anumite evenimente petrecute în viața mea personală, doresc să-mi exprim disponibilitatea absolută de a contribui la facilitarea exercitării funcțiilor tale, asigurându-ți liniștea și calmul pe care îl cer exersarea acestor înalte responsabilități., a scris Juan Carlos.

De asemenea, anchetatorii vor să stabilească dacă Juan Carlos a avut vreo legătură cu un dosar de corupţie. Fostul rege a anunţat luni că părăseşte ţara pe care a condus-o timp de 44 de ani, până în 2014.

author avatar
Eli Dan Davidescu
277 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger