AcasăȘTIRI EXTERNEReducerea consumului de gaze: țările UE se ceartă cu funcționarii de la...

Reducerea consumului de gaze: țările UE se ceartă cu funcționarii de la Bruxelles

gazeCare sunt românii ce nu vor suferi din cauza deciziei UE de a reduce consumul de gaze. Ce a transmis Guvernul

Guvernele europene încearcă să atenueze planurile Bruxelles-ului de a împinge blocul să reducă cererea de gaze pentru a face față mai bine penuriei de aprovizionare rusești în această iarnă.

Diplomații din cele 27 de state membre ale UE sunt blocați în negocieri de când Comisia Europeană a propus săptămâna trecută măsuri prin care cere țărilor să reducă consumul de gaze cu 15% începând de luna viitoare.

Planul a provocat certuri cu privire la mărimea obiectivului și la faptul că Bruxelles-ul are puterea de a-l face obligatoriu. Acesta trebuie să fie aprobat de statele membre în cadrul unei reuniuni a miniștrilor energiei din această săptămână.

Într-un proiect de propunere consultat de Financial Times, țările UE au sugerat că, în timp ce un obiectiv voluntar ar putea fi standardizat la nivelul întregului bloc, obiectivele obligatorii ar trebui să țină cont de dependența fiecărui stat de gazul rusesc, precum și de cantitatea pe care au reușit să o canalizeze în depozite.

De asemenea, reducerea ar trebui să fie mai mică în cazul în care un stat membru dispune de gaz suplimentar pe care l-ar putea furniza altor state din UE, fie prin intermediul transporturilor de GNL, fie prin conducte.Și anumite industrii considerate esențiale pentru piața unică ar trebui să fie scutite, potrivit proiectului.

Bruxelles-ul se chinuie să se pregătească pentru o potențială reducere a livrărilor de energie la iarnă, în condițiile în care Moscova armează livrările de gaz ca represalii pentru sprijinul european acordat Ucrainei.

Obiectivul de reducere voluntară ar urma să devină obligatoriu dacă trei state membre vor solicita modificarea acestuia.

Dar guvernele UE – în special din statele din sudul Europei, care de obicei au fost mai puțin dependente de Rusia – reproșează Comisiei Europene că și-a depășit competențele, iar  obiectivul de 15% este împovărător.

Conform proiectului de propuneri alternative, cel puțin cinci state membre ar trebui să solicite un așa-numit stat de „alertă a Uniunii” care ar determina ca reducerile să devină obligatorii, în timp ce majoritatea țărilor ar trebui să aprobe cererea.

Un diplomat al UE a descris proiectul de compromis drept „mama tuturor derogărilor”, având în vedere numărul de excepții  pe care statele membre le-ar putea solicita.

Planul va fi prezentat marți, în cadrul unei reuniuni de urgență a miniștrilor energiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
302 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger