AcasăȘTIRI EXTERNERedresarea economiei mondiale, „foarte inegală”

Redresarea economiei mondiale, „foarte inegală”

Creșterea globală puțin mai slabă decât era de așteptat, cu o „redresare foarte inega” conform răspunsului țărilor la pandemie: aceasta este concluzia Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, care este deosebit de optimistă pentru economia zonei euro.

După o contracţie de 3,4% anul trecut, în cea mai dificilă perioadă a crizei Covid-19, economia mondială ar urma să crească cu 5,7% în acest an, a anunţat OECD, revizuindu-și  estimările cu 0,1 puncte procentuale comparativ cu prognozele din luna mai.

Pentru anul viitor, se estimează un avans al economiei mondiale de 4,5%, cu 0,1 puncte mai robust decât prognozele anterioare.

„Revenirea economiei mondiale rămâne puternică, graţie sprijinului oferit de guverne şi băncile centrale precum şi de progresele cu vaccinarea. Însă deşi Produsul Intern Brut mondial a ajuns acum la nivelul la care era înaintea pandemiei, revenirea rămâne foarte inegală în condiţiile în care ţările care ies din criză se confruntă cu provocări diferite. Mari diferenţe în ratele de vaccinare se adaugă revenirii inegale. Apariţia unor noi focare ale virusului obligă unele ţări să restricţioneze activităţile, provocând blocaje şi presiuni asupra lanţurilor de aprovizionare”, susţine OECD.

Câștigă țările avansate

Franța ar vedea în special creșterea sa la 6,3% (+0,5 puncte) anul acesta și 4% anul viitor (neschimbată). Italia ar înregistra 5,9% (+1,4) în 2021, în timp ce Germania își va reduce activitatea cu 0,4 puncte față de prognozele din mai, la 2,9%.

Pe de altă parte, OCDE prezice cifre ușor mai proaste pentru Statele Unite, pe fondul unei reapariții a contaminărilor variantei Delta în al doilea trimestru, cu o creștere de doar 6% în acest an.

Ca motor al economiei mondiale, China își vede perspectivele neschimbate pentru 2021, la 8,5%, ca și pentru 2022(5,8%).

În orice caz, „sprijinul puternic oferit de politicile macroeconomice și condițiile financiare adaptate ar trebui să continue să susțină cererea în țările avansate”, spune OCDE, citând, de asemenea, sosirea planului european de stimulare.

“Ne îngrijorează că multe țări emergente, cu excepția Chinei, sunt încă cu mult în urmă față de țările mai avansate în ceea ce privește programele de vaccinare” împotriva Covid-19. Situația este și mai gravă în țările cu venituri mici – după cum știm cu toții, eșecul de a imuniza planeta ne pune pe toți în pericol”, a declarat economistul șef al OECD, Laurence Boone.

În ceea ce privește inflația, „credem că este un fenomen temporar” a indicat secretarul general al organizației, Mathias Cormann.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
76 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger