Economia globală se confruntă cu un început de an mult mai dur decât prevedeau analiștii, deoarece infecțiile Covid cresc și necesită timp pentru lansarea vaccinurilor.
În timp ce creșterea mondială părea să-și revină de la recesiunea de anul trecut, ar putea să dureze mai mult timp și să nu fie la fel de sănătoasă cum se prognoza anterior. Banca Mondială și-a redus deja preziunile pentru 2021 iar Fondul Monetar Internațional își va actualiza săptămâna aceasta propria perspectivă.
Recesiuni duble
Banca Mondială spune că economia globală va crește cu doar 4% în acest an. Se așteaptă acum recesiuni duble în Japonia, zona euro și Marea Britanie, datorită restricțiilor de limitare a răspândirii virusului. Infecțiile record în SUA au determinat administrația Biden să caute un stimul fiscal suplimentar în valoare de 1,9 trilioane USD.Doar China a reușit o recuperare în formă de V, dar chiar și acolo consumatorii rămân precauți, cu Beijingul parțial blocat. “Indicatorii arată un început de an tulburător, economiile avansate încep cu o notă slabă și o revenire la normalitate este o perspectivă puțin probabilă”, a declarat Tom Orlik, analist la Bloomberg Economics. Este o perspectivă puternică cu care se confruntă factorii de decizie politică după ce 12 miliarde de dolari în sprijin fiscal și miliarde de dolari în tipărirea banilor băncii centrale nu au reușit să cimenteze o recuperare. Cei de la Federal Reserve se întâlnesc săptămâna aceasta.Chiar dacă perspectivele economice s-au întunecat pe măsură ce s-au bifat săptămânile din 2021, piețele financiare au continuat să recurgă la optimismul stimulului guvernamental. Acțiunile globale au atins un maxim istoric săptămâna trecută. Inegalitatea va apărea probabil în comentariile liderilor globali, inclusiv președintele chinez Xi Jinping, omologul său francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel care vor vorbi la un eveniment online organizat de Forumul Economic Mondial în perioada 25 ianuarie – 29 ianuarie, în loc de întâlnirea obișnuită din stațiunea de schi elvețiană Davos.
Există lumină la capătul tunelului?
SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană livrează vaccinuri, stabilind un scenariu în care unele părți ale lumii ating imunitatea turmei, în timp ce altele rămân în urmă, afectând economiile mai sărace. „În timp ce există lumină la capătul tunelului, mai există un drum lung și dificil înainte să ieșim. Atâta timp cât pandemia terorizează o parte a lumii, normalitatea nu va fi restabilită nicăieri”, a spus Erik Nielsen, economist șef la Unicredit SpA. „Primul trimestru va fi mai rău decât am crezut”, comentează și Shaun Roache, expert Asia Pacific la S&P Global Ratings din Singapore. „Dar vedem o recuperare întârziată, nu deraiată.”