AcasăȘTIRI EXTERNERecuperare economică în UE, frână în Germania și Franța

Recuperare economică în UE, frână în Germania și Franța

Dacă producția industrială europeană a revenit la nivelul său de dinainte de pandemie în această vară, acest lucru nu este cazul în Germania și Franța – prima, penalizată de  sectorul automobilelor și a doua de cel aeronautic.

O recuperare forțată în ordine dispersată. Acesta este un rezumat al situației industriei europene la începutul toamnei. Revenirea este puternică întrucât, după ce a scăzut cu mai mult de 25% în aprilie 2020 comparativ cu ianuarie 2020, producția industrială din Vechiul Continent a revenit la nivelul său pre-criză în iulie.

Dar situația din Europa este inegală în funcție de țară. “Germania rămâne unul dintre statele membre a căror industrie este cea mai afectată de pandemie și dificultăți de aprovizionare. Iar Polonia, țara europeană a cărei producție industrială a revenit cel mai mult ”, explică Denis Ferrand, director general al Institutului Rexecode.

De fapt, în Germania, producția industrială rămâne cu aproximativ 4% sub nivelul din ianuarie 2020. De asemenea, industria franceză  funcționează  poticnit, deoarece producția sa rămâne cu 3% mai redusă.

Automobilul, care reprezintă aproape un sfert din producția industrială germană, și aeronautica, aproximativ 12% din cea a Franței, sunt încă afectate.

Primul sector suferă de lipsă de componente, care au dus la reducerea producției cu aproximativ 25%, în timp ce vânzările de aeronave au scăzut brusc de la apariția Covid-19.

În schimb, în ​​Polonia, producția industrială este acum cu aproximativ 10% mai mare.

Producătorii europeni(dar și americani) nu au rezolvat încă dificultățile de aprovizionare, subliniază Ferrand. Situația ar putea dura “pentru aproape tot anul viitor”. În primul rând, țările asiatice, mari importatori, cu China în frunte, își păstrează restricțiile sanitare dure, ceea ce amenință să închidă activitățile economice și să perturbe lanțul internațional de aprovizionare.

Și aceeași producătorii se confruntă cu o creștere foarte semnificativă a costurilor lor. Prețurile de producție din zona euro sunt acum cu 10% mai mari decât erau înainte de criză.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger