AcasăȘTIRI EXTERNERecordul ABSOLUT a fost atins. America, în stare de șoc!

Recordul ABSOLUT a fost atins. America, în stare de șoc!

Record ABSOLUT a fost atins. America, în stare de șoc! / Foto: Facebook/Texas Gun Shop

Producția de arme de foc în SUA s-a triplat din 2000 încoace, la fel și importurile, în această țară afectată tragic de violența armată.

Atracția exercitată de armele de foc asupra americanilor nu scade. În Statele Unite, fabricanții de arme de foc au produs peste 139 de milioane de unități pentru vânzare în ultimii 20 de ani (dintre care 11,3 milioane în 2020), potrivit unui raport al Departamentului de Justiție publicat marți.

Statistici explozive

În aceeași perioadă, au fost importate 71 de milioane de arme de foc, în timp ce doar 7,5 milioane au fost exportate – un semn al numărului de arme disponibile în țară. A avut loc o expansiune bruscă a industriei de armament: în anul 2000, în țară funcționau 2.222 de companii producătoare de armament; în 2020, funcționau 16 963, potrivit raportului guvernamental, scrie Le Monde.

Producția anuală de arme de foc destinate vânzării comerciale a crescut, de asemenea, în mod semnificativ, de la 3,9 milioane în 2000, la 11,3 milioane de arme de foc în 2020, atingând un vârf de 11,9 milioane în 2016.

Creșterea numărului de „arme fantomă”

Documentul arată că, deși americanii au o preferință pentru puștile semiautomate (de tip AR-15), care sunt des folosite în incidente armate, ei au cumpărat în principal pistoale semiautomate de 9 mm, care sunt considerate ieftine, precise și ușor de folosit și sunt similare cu cele folosite de polițiști.

Autoritățile se confruntă, de asemenea, cu o creștere a așa-numitelor „arme fantomă”, arme în kit care pot fi fabricate acasă pentru câteva sute de dolari și ale căror piese pot fi cumpărate online sau produse cu ajutorul unei imprimante 3D.

Spre deosebire de armele fabricate în uzină, acestea nu au un număr de serie și, întrucât nu sunt considerate arme pe parcursul procesului de vânzare, nu necesită un permis de port-armă sau o verificare a antecedentelor penale și psihiatrice. Potrivit raportului, în 2021, poliția a recuperat 19.344 de așa-numite „arme fantomă”, în creștere față de 1.758 în 2016.

Biden a cerut degeaba noi restricții

În aprilie, președintele american Joe Biden a înăsprit reglementările privind acest tip de arme, cerându-le inclusiv comercianților de astfel de kituri să efectueze verificări ale antecedentelor potențialilor cumpărători sau să includă un număr de serie pe părțile componente.

„Putem aborda actualul val de violență doar dacă dispunem de cele mai bune informații disponibile și folosim cele mai eficiente instrumente și studii pentru a ne fundamenta eforturile”, a declarat Lisa Monaco, adjunctul Departamentului de Justiție al SUA.

Publicarea acestui raport survine după două incidente armate care au avut loc în weekend: unul cu motivație rasială în Buffalo, New York, unde zece afro-americani au fost uciși, și altul în Los Angeles, California, unde o persoană a fost ucisă și cinci au fost rănite.

author avatar
Tudor Borcea
1.109 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger