Cauta

Reconstrucția Ucrainei, un plan născut mort?

Patru luni de lupte în Ucraina au provocat distrugeri de proporții impresionante, de la poduri la imobile, spitale, școli, întreprinderi și centre comerciale. O estimare recentă a șefului Băncii Europene de Investiții a estimat costul reconstrucției la peste 1.000 de miliarde de dolari.

Să presupunem că  se vor strânge acești bani – deși un trilion de dolari ar provoca frisoane și unui finanțist veteran pe Wall Street. Problema este ce se va întâmpla după.

Cu milioane de cetățeni strămutați și cu infrastructura țării în ruine, Ucraina nu va putea să se întrețină singură ani, poate chiar decenii, în viitor. Un stat sărăcit sau disfuncțional la granița Europei ar fi vulnerabil la viitoarele agresiuni și o sursă de instabilitate economică și politică.

Ucraina e praf și pulbere. În plus, a fost clasificată țară coruptă, trilionul trebuie dat înapoi cumva, deoarece nimeni nu împrumută pe ochi frumoși.  Investitorii nu se înghesuie într-o astfel de țară și nimeni nu știe cât va dura războiul cu Rusia.

Se tot vorbește că lumea democratică va trebui să finanțeze o mare parte din reconstrucție, așa cum au făcut SUA în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial cu Planul Marshall.

Dar nu mai suntem în 1947, geopolitica și interesele s-au schimbat. Europa de Vest a curtat ani în șir Rusia cea bogată în gaze și petrol. Acum trage ponoasele, după ce pandemia i-a cam golit visteriile.

UE s-a scufundat în marea criză energetică, câti europeni vor fi dispuși să cotizeze pentru Ucraina? Banca Europeană de Investiții a promis o finanțare de 200 de miliarde de euro, evident din bugetul statelor UE. Politicienii promit multe, dar când e vorba de bani luați de la alegători se tem că vor fi măturați din posturi.

Furnizarea de arme și sprijin armatei ucrainene rămâne prioritatea Occidentului, reconstrucția se pierde în ceață. Și pe bună dreptate, nu are sens să reconstruiești structuri care tocmai vor fi bombardate din nou de ruși.

Ucrainenii apți de muncă au luat drumul pribegiei și nu se vor întoarce prea curând. Iar alții mor pe front. Fermierii nu își pot exporta grânele, porturile de la Marea  Neagră sunt blocate. Cât și ce va mai produce Ucraina în afară de armament?

Greu de presupus că Occidentul va vărsa cu ochii închiși un sac de bani pentru un proiect de reconstrucție nefezabil.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version