AcasăȘTIRI EXTERNEReconstrucția Ucrainei, un plan născut mort?

Reconstrucția Ucrainei, un plan născut mort?

Patru luni de lupte în Ucraina au provocat distrugeri de proporții impresionante, de la poduri la imobile, spitale, școli, întreprinderi și centre comerciale. O estimare recentă a șefului Băncii Europene de Investiții a estimat costul reconstrucției la peste 1.000 de miliarde de dolari.

Să presupunem că  se vor strânge acești bani – deși un trilion de dolari ar provoca frisoane și unui finanțist veteran pe Wall Street. Problema este ce se va întâmpla după.

Cu milioane de cetățeni strămutați și cu infrastructura țării în ruine, Ucraina nu va putea să se întrețină singură ani, poate chiar decenii, în viitor. Un stat sărăcit sau disfuncțional la granița Europei ar fi vulnerabil la viitoarele agresiuni și o sursă de instabilitate economică și politică.

Ucraina e praf și pulbere. În plus, a fost clasificată țară coruptă, trilionul trebuie dat înapoi cumva, deoarece nimeni nu împrumută pe ochi frumoși.  Investitorii nu se înghesuie într-o astfel de țară și nimeni nu știe cât va dura războiul cu Rusia.

Se tot vorbește că lumea democratică va trebui să finanțeze o mare parte din reconstrucție, așa cum au făcut SUA în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial cu Planul Marshall.

Dar nu mai suntem în 1947, geopolitica și interesele s-au schimbat. Europa de Vest a curtat ani în șir Rusia cea bogată în gaze și petrol. Acum trage ponoasele, după ce pandemia i-a cam golit visteriile.

UE s-a scufundat în marea criză energetică, câti europeni vor fi dispuși să cotizeze pentru Ucraina? Banca Europeană de Investiții a promis o finanțare de 200 de miliarde de euro, evident din bugetul statelor UE. Politicienii promit multe, dar când e vorba de bani luați de la alegători se tem că vor fi măturați din posturi.

Furnizarea de arme și sprijin armatei ucrainene rămâne prioritatea Occidentului, reconstrucția se pierde în ceață. Și pe bună dreptate, nu are sens să reconstruiești structuri care tocmai vor fi bombardate din nou de ruși.

Ucrainenii apți de muncă au luat drumul pribegiei și nu se vor întoarce prea curând. Iar alții mor pe front. Fermierii nu își pot exporta grânele, porturile de la Marea  Neagră sunt blocate. Cât și ce va mai produce Ucraina în afară de armament?

Greu de presupus că Occidentul va vărsa cu ochii închiși un sac de bani pentru un proiect de reconstrucție nefezabil.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
716 afisari

5 COMENTARII

  1. UKRAINA A FOST DINTOTDEAUNA O STRUTOCAMILA, O GALERIE PLINA CU SOBOLANI, FRANKENSTEINUL EUROPEI, DE CE AR MAI EXISTA ? A, O IUBESC AMERICANII LUI BIDEU , DERBEDEII DE LA DAVOS, DECI SA O RECONSTRUIASCA , DAR ALTUNDEVA……UKRAINA ESTE UN PERICOL PTR TOATA ZONA SI NU NUMAI…..

  2. CINEVA esti un NIMENI. Nu accepti dreptul la existnta a 40 milioane de oameni pt. ca tu, cu nostalgii comniste esti anti UE, anti NATO, anti SUA. Las , nu iti dai numele

    • ALOOOOOOOOOOOOO ! ESTE PAREREA MEA ….. DECI NU APELA LA JIGNIRI !! AI O PARERE DIFERITA, AI ACEST DREPT ,DAR NU MA OBLIGA SA SUBSCRIU , DEOARECE NICI EU NU TI AM BAGAT PE GAT OPINIA MEA… OK ??????????????? DACA VREI SA TRECEM LA …..ARTILERIA GREA , TE ASTEPT !!!!!!!!!!!!!!!!

  3. SEFUML BANCII EUROPENE DE INVESTITII A FACUT O APRECIERE !!!!!!!!!!!!!!,MAI PRICEPUTULE ,S-a TERMINAT RAZBOIUL ?,S-A INCHEIAT PACEA ?,CE-A MAI RAMAS DIN UCRAINA ?,
    CINE A FACUT EVALUAREA DISTRUGERILOR !,CE SOLUTII S-AU ALES ?,CE SE POATE REFOLOSI ?,CE SE CONSTRUIESTE DE LA ZERO ?,CARE SUNT PRETURILE LA MATERIALELE DE CONSTRUCTII ?,ASTEA SUNT CATEVA PUNCTE DIN CEEA CE I-A SCAPAT SEFULUI BEInvest !. IN REST MAI VEDEM CINE PLATESTE SI PE CINE AGREEAZA SA EXECUTE LUCRARILE !,SI CAT REPREZINTA PARANDARATURILE SI SPAGILE CURENTE CA DOAR E URMASA FOSTEI UCRAINE !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger