AcasăȘTIRI EXTERNERecesiunea zgârie la ușa Europei

Recesiunea zgârie la ușa Europei

Creșterea activității de afaceri din zona euro a suferit o încetinire bruscă în iunie, potrivit unui sondaj atent urmărit al companiilor, intensificând îngrijorarea că urmările invaziei Ucrainei de către Rusia ar putea trage blocul în recesiune.

S&P Global, indicele managerilor de achiziții din zona euro, care ia pulsul activității economice, a coborât la minimul ultimelor 16 luni, deoarece producția și comenzile noi au scăzut, iar companiile s-au plâns de inflația ridicată, de cererea slabă și de incertitudine politică.

Vestea a împins joi indicii bursieri europeni în scădere și a determinat comercianții să își reducă pariurile cu privire la cât de mult va crește Banca Centrală Europeană ratele dobânzilor în acest an, ceea ce a dus la creșterea prețurilor obligațiunilor guvernamentale. Euro a scăzut cu 0,7% față de dolar, ajungând la 1,0497 dolari.

„Cifrele ar trebui să determine BCE să majoreze ratele dobânzilor mai degrabă cu prudență”, spune Christoph Weil, economist la Commerzbank.

Analiștii consideră că zona euro riscă să intre în recesiune în acest an –  pe măsură ce Rusia va reduce livrările de gaze naturale către Europa, inflația record se va consuma în cheltuielile de consum, iar BCE va crește ratele dobânzilor.

O stagnare a economiei va veni mai devreme decât se aștepta, susține Jens Eisenschmidt, economist-șef pentru Europa la Morgan Stanley.

Comisia Europeană a anunțat că indicatorul său al încrederii consumatorilor din zona euro a scăzut cu 2,4 puncte, ajungând la minus 23,6 în această lună, cea mai slabă valoare de la minimul istoric, înregistrat imediat după declanșarea crizei Covid-19 în aprilie 2020.

„În condițiile în care indicii prețurilor rămân extrem de puternici, zona euro pare să fi intrat într-o perioadă de stagflație”, a declarat Jack Allen-Reynolds, economist la Capital Economics, referindu-se la o combinație din anii 1970 de inflație galopantă și creștere stagnantă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
359 afisari

1 COMENTARIU

  1. UE URMARIND POLITICA AMERICANA INCEPE SA SCARTAIE RAU . CAND REZERVA FEDERALA A REPORNIT TIPARNITA SI A UMFLAT PIATA CU HIRTII FARA VALOARE SE VEDE EFACTUL !, EXPLICATIILE DIN MEDIA SUNT COMANDATE DE CEI CARE AU PROVOCAT CRIZA .
    AZI AMERICII I S-AU UMEZIT CHILOTII ,CHINA PRESEAZA IN PACIFIC ZI DE ZI ,REACTIA AMERICII PRIVIND UCRAINA S-A IMUIAT ,SFARSITUL UCRAINEI ESTE APROAPE ,VEZI REVOLTA MILITARILOR IMPOTRIVA LUI ZELINSKY !.
    PE ENGLEZI II MANANCA IN CUR SI SE BURICA LA RUSI ,DAR UITA CA UK NU MAI ESTE CE A FOST SI BORIS AL LOR ESTE TOT UN SALTIMBAC CA SI ZELINSKY.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger