AcasăȘTIRI EXTERNERecesiune în 2023, avertizează FMI. SUA, UE și China încetinesc simultan motoarele...

Recesiune în 2023, avertizează FMI. SUA, UE și China încetinesc simultan motoarele economiei

Recesiune în 2023, avertizează FMI. SUA, UE și China încetinesc simultan motoarele economiei / Foto: printscreen

Pentru o mare parte a economiei mondiale, 2023 va fi un an dificil, deoarece principalele motoare ale creșterii globale – SUA, Europa și China – vor înregistra o activitate mai slabă, a avertizat șefa Fondului Monetar Internațional.

 

Noul an va fi „mai dificil decât anul pe care îl lăsăm în urmă”, a declarat duminică directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, în cadrul emisiunii Face the Nation de la CBS.

O treime din economia mondială, în recesiune

„De ce? Pentru că cele trei mari economii – SUA, UE și China – încetinesc simultan”, a spus ea. „Ne așteptăm ca o treime din economia mondială să fie în recesiune. Chiar și în țările care nu sunt în recesiune, aceasta ar fi resimțită ca o recesiune pentru sute de milioane de oameni”, a adăugat ea.

În octombrie, FMI și-a redus perspectivele de creștere economică globală pentru 2023, reflectând astfel efectele negative continue ale războiului din Ucraina, precum și presiunile inflaționiste și ratele ridicate ale dobânzilor, create de bănci centrale precum Rezerva Federală a SUA, care au ca scop reducerea acestor presiuni asupra prețurilor.

Georgieva a spus că China, a doua cea mai mare economie a lumii, va înregistra probabil o creștere economică egală sau mai mică decât cea globală pentru prima dată în ultimii 40 de ani, în condițiile în care cazurile de Covid-19 vor crește brusc în urma desființării politicii sale sanitară.

„Pentru prima dată în 40 de ani, creșterea Chinei în 2022 va fi probabil egală sau inferioară creșterii globale”, a declarat Georgieva, notează The Guardian.

În plus, un val de infecții Covid-19 în lunile următoare va afecta și mai mult economia Chinei și va trage în jos atât creșterea regională, cât și cea globală, a declarat Georgieva, care a călătorit în China pentru afaceri cu FMI la sfârșitul lunii trecute.

„În următoarele două luni, va fi greu pentru China, iar impactul asupra creșterii economiei va fi negativ, impactul asupra regiunii va fi negativ, impactul asupra creșterii globale va fi negative”, a spus ea.

„SUA este cea mai rezistentă”

Între timp, a spus Georgieva, economia americană se distanțează și ar putea evita contracția absolută care va afecta probabil o treime din economiile lumii. „SUA este cea mai rezistentă”, a spus ea, și „ar putea evita recesiunea”. „Constatăm că piața muncii rămâne destul de puternică”.

„Dacă piața muncii este foarte puternică, Rezerva Federală ar putea fi nevoită să mențină ratele dobânzilor mai stricte pentru mai mult timp pentru a reduce inflația”, a spus Georgieva.

Piața forței de muncă din SUA va fi în centrul preocupărilor pentru oficialii Rezervei Federale, care ar dori să vadă cum cererea de forță de muncă se relaxează pentru a contribui la reducerea presiunilor asupra prețurilor. Prima săptămână a noului an aduce o serie de date cheie pe frontul ocupării forței de muncă, inclusiv raportul lunar de vineri privind salariile neagricole, care se așteaptă să arate că economia americană a creat încă 200.000 de locuri de muncă în decembrie, iar rata șomajului a rămas la 3,7% – aproape de cel mai scăzut nivel din anii 1960.

author avatar
Tudor Borcea
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger