AcasăȘTIRI EXTERNEReacție furibundă a Israelului: ONU vrea să spele crimele Hamas și să...

Reacție furibundă a Israelului: ONU vrea să spele crimele Hamas și să incrimineze statul evreu

Reacție furibundă a Israelului: ONU vrea să spele crimele Hamas și să incrimineze statul evreu/ Foto: Facebook

Israel a făcut declarații de o violență fără precedent după ce Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a lansat o anchetă internațională independentă cu privire la atingerile drepturilor omului în timpul ultimelor violențe dintre Israel și facțiunile armate palestiniene din Gaza.

Instituția ONU a lansat, joi, 27 mai, o anchetă internațională asupra abuzurilor drepturilor omului comise în teritoriile palestiniene ocupate și în Israel, din aprilie, și asupra „cauzelor profunde” ale tensiunilor.

O anchetă salutată de mișcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a susținut în fața Consiliului, întrunit în sesiune extraordinară, că recentele raiduri israeliene asupra Gaza se pot constitui în crime de război, dacă se dovedește că civilii au fost loviți „fără discriminare”.

„Nu poți fi pro-palestinian dacă nu condamni Hamas”

Reacțiile din partea Israelului nu s-au lăsat așteptate. Ambasadorul Israelului la Biroul ONU la Geneva, Meirav Eilon Shahar, a acuzat Hamas că „a inițiat acest conflict” și a asigurat că țara sa „a făcut totul pentru a dezamorsa tensiunile”. „Nu poți fi pro-palestinian dacă nu condamni Hamas”, a spus ea.

Rezoluția „nu are nimic de-a face cu realitatea, nu are nimic de-a face cu drepturile și cu siguranță nu are nimic de-a face cu promovarea dialogului între Israel și palestinieni”, a denunțat Meirav Eilon.

Netanyahu: „O parodie care albește teroriștii și batjocorește dreptul internațional”

De partea sa, premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunțat „o decizie rușinoasă care este încă un alt exemplu de obsesie flagrantă anti-Israel a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului”. „Ea îi încurajează pe teroriștii din lumea întreagă”, a adăugat premierul israelian.

Și Netanyahu a continuat: „Încă o dată, o majoritate imorală automată din Consiliu albește o organizație teroristă genocidară care vizează în mod deliberat civilii israelieni în timp ce transformă civilii din Gaza în scuturi umane”, a scris el pe Twitter, referindu-se la Hamas.

„Aceasta în timp ce descrie ca «vinovat» o democrație care acționează legitim pentru a-și proteja cetățenii de mii de atacuri nediscriminate cu rachete. Această parodie batjocorește dreptul internațional și încurajează teroriștii din întreaga lume”.

Dar cele 4.300 de rachete împotriva Israelului?

„Decizia nu conține nicio referire la organizația teroristă Hamas și ignoră complet cele 4.300 de rachete îndreptate împotriva cetățenilor israelieni”, a declarat Ministerul israelian de Externe într-un comunicat.

Ministerul a numit decizia „o pată morală asupra comunității internaționale și ONU”.

MAE israelian a declarat că IDF (forțele armate) au acționat în conformitate cu legislația internațională atunci când și-a apărat cetățenii, în timp ce Hamas a tras rachete fără discriminare asupra non-combatanților.

„Obiectivul real al comisiei de anchetă este să spele crimele organizației teroriste Hamas și să incrimineze Israelul pentru acțiunile sale în apărarea cetățenilor săi”.

Ministerul a mai spus că Israelul nu va coopera cu comisia de anchetă a ONU și a mulțumit celor nouă țări care au votat împotriva deciziei înființării acesteia.

Este prima dată când Consiliul a creat o comisie de anchetă cu mandat fără o durată prestabilită. Mandatele altor comisii de anchetă, precum cea privind Siria, trebuie reînnoite în fiecare an.

Nouă dintre cele 30 de sesiuni speciale organizate de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la crearea sa în iunie 2006 s-au concentrat asupra Israelului.

„Hamas poartă vina”

„Este clar că responsabilitatea deplină pentru escaladarea recentă revine organizației Hamas. Orice altă țară care se confruntă cu amenințări similare împotriva cetățenilor săi ar fi răspuns ca și Israelul. Consiliul de Securitate a ignorat faptul că Hamas a lansat peste 4.300 de rachete asupra civililor israelieni din zonele populate din Gaza”, a declarat Noa Furman, reprezentant permenent adjunct al Israelului la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, scrie Times of Israel.

„Sau când 680 de rachete au eșuat și au aterizat pe Gaza, ucigând și rănind zeci de palestinieni. Membrii Consiliului de Securitate și ai comunității internaționale trebuie să condamne Hamas și să își exprime sprijinul pentru dreptul Israelului de a-și apăra cetățenii. Consiliul trebuie, de asemenea, să solicite dezarmarea imediată a Hamas și să se asigure că asistența trimisă poporului palestinian nu cade în mâinile acestor teroriști și nu li se permită să se reînarmeze”, a adăugat ea.

author avatar
Tudor Borcea
318 afisari

7 COMENTARII

  1. ONU o organizație total nereformată de peste 60-70 de ani, ori este reformata ori desființată !

  2. traim vremurile de acum doua mii de ani ptr cine a inteles si dreptatea nu mai sta la oameni sta mai sus !!!!!!!! sa astepte fiecare rasplata!!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger