AcasăȘTIRI EXTERNEReacţia surprinzătoare a românilor care trăiesc în Israel, după atacurile cu rachete...

Reacţia surprinzătoare a românilor care trăiesc în Israel, după atacurile cu rachete şi drone ale Iranului asupra statului evreu

Peste 100 de drone au fost trimise de Iran către Israel, cu puțin înainte de miezul nopții, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar câteva ore mai târziu, forțele armate iraniene anunțau primul val de rachete balistice tras spre Israel.

Atacul iranian asupra Israelului a durat aproape cinci ore, afirmă surse militare americane.

Românii din Israel au încredere în Armată

Românii care trăiesc în Israel sunt de părere că atacul direct al Iranului este surprinzător, însă încrederea în Armată este foarte mare. Oamenii sunt optimişti.

„Nu sunt români în pericol. Până la acest moment, misiunile noastre diplomatice, nu au recepționat solicitări de asistență sau solicitări de sprijin consular”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministrului Afacerilor de Externe, Radu Filip.

Populaţia Israelului, pregătită de război

Israelul și aliații au interceptat „marea majoritate” a sutelor de drone și rachete lansate de către Iran într-un atac fără precedent asupra Israelului, care ridică preocupări legate de o esacaladare majoră a conflictului din Orientul Mijlociu.

”Situația este mai optimistă decât aseară, pentru că am trecut o noapte foarte, foarte dificilă.

S-a tras, s-a tras intens asupra Israelului și sigur că am stat cu teamă și cu emoții, dar din fericire, sistemul de apărare Cupola de Fier, Iron Dome, a reușit să respingă aceste atacuri.

Doar o singură rachetă, din câte am înțeles, a reușit să cadă pe teritoriul israelian și deocamdată nu se mai trage către Israel” – a spus Dragoș, un român din Israel, pentru Pro TV.

Copii români, soldaţi în Armata Israelului

În noaptea de sâmbătă spre duminică (13 spre 14 aprilie), s-au auzit explozii în multe părți din Israel – sistemul de apărare a țării a doborît dronele care ajungeau pe teritoriul său.

”Sunt foarte mulți români în Israel, dar marea majoritate și-au făcut o viață aici, au o familie. Eu am copiii în armată, nu mă mai pot gândi să plec în România, pentru că n-aș putea să las copiii aici, militari, și eu să plec acum.

Aici este casa noastră, aici trăim și trebuie să ne descurcăm cu ce avem aici. Asta este situația pentru majoritatea celor care s-au stabilit în Israel”, mai zis Dragoş, românul din Israel.

author avatar
Andrei Ștefan