AcasăȘTIRI EXTERNEReacția României după anexarea teritoriilor ucrainene ocupate. Ambasadorul Rusiei la București, convocat...

Reacția României după anexarea teritoriilor ucrainene ocupate. Ambasadorul Rusiei la București, convocat la MAE

Reacția României după anexarea teritoriilor ucrainene ocupate. Ambasadorul Rusiei la București, convocat la MAE / Foto: Facebook

După ce Rusia a anexat teritoriile ucrainene ocupate Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojia, ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a fost chemat la Ministerul român al Afacerilor Externe.

Convocarea lui Kuzmin la sediul MAE a avut loc luni, din dispoziția ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, și a făcut parte „dintr-un demers mai larg, coordonat, la nivelul UE, pentru transmiterea unui mesaj clar de condamnare a recentelor acțiuni de escaladare din partea Rusiei”, precizează MAE.

România nu recunoaște anexările teritoriilor ucrainene

Iar secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a reiterat poziția României de condamnare fermă a așa-numitor „acorduri” de intrare în componența Rusiei a celor patru regiuni ucrainene „aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, urmare războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022”.

Partea română a calificat „ caracterul profund ilegal și ilegitim al demersului Kremlinului de a încerca justificarea ocupației militare asupra teritoriilor aparținând unui stat suveran, cu încălcarea flagrantă a principiilor de drept internațional, a Cartei ONU, precum și a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”.

Totodată, dioplomația română a subliniat că „acest act de anexare ilegală, prin folosirea forței, a unor teritorii ale unui alt stat nu va fi niciodată recunoscut de România și nici de celelalte state membre UE și NATO”.

Anterior, MAE a mai precizat că, la fel „ca și în cazul anexării ilegale a Crimeii și Sevastopolului, acțiunile Federației Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forței și reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii și norme de drept international. România reamintește faptul că nicio achiziție teritorială bazată pe încălcarea dreptului internațional nu poate fi recunoscută și reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei, precum și pentru integritatea teritorială a acestui stat în granițele sale recunoscute international”.

author avatar
Tudor Borcea