AcasăȘTIRI EXTERNEReacţia de teamă a Ungariei când a auzit că ar putea fi...

Reacţia de teamă a Ungariei când a auzit că ar putea fi exclusă din UE

viktor-orbanMaghiarii şi-au "cusut" buzunarul: nu mai scot bani nici pentru haine. Ce soluţii au găsit ca să-şi cumpere de îmbrăcat

Liderii UE l-au condamnat dur joi pe premierul ungar, Viktor Orban, pentru legea sa împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor, considerată homofobă. Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, l-a confruntat direct pe Orban, spunându-i că i-a fost greu ca bărbat homosexual și că s-a depășit “o linie roșie” în ceea ce privește legea.

Controversata legislaţie ungară a stârnit o dezbatere neobişnuit de aprinsă la summitul celor 27 de ţări de la Bruxelles, potrivit participanţilor.

Nu am devenit gay. Sunt, nu este o alegere”, i-a spus Bettel liderului maghiar, potrivit oficialilor care au monitorizat discuția. “Mama mea urăște faptul că sunt gay, trăiesc cu asta. Iar acum puneți asta într-o lege. Vă respect, însă aceasta este o linie roșie. Este vorba de drepturile de bază, dreptul la a fi diferit”, a continuat acesta.

17 state sunt contra lui Orban

Legea a determinat 17 state membre, printre care Franţa, Germania, Olanda, Italia şi Belgia, să le scrie liderilor UE Charles Michel şi Ursula von der Leyen şi secretarului general al ONU Antonio Guterres (invitat la summit) despre necesitatea de a susţine valorile europene.

Premierul olandez, Mark Rutte, a fost foarte ofensiv, spunând că Ungaria, cu legea sa, nu mai are „nimic de făcut în Uniunea Europeană”.

El i-a spus lui Viktor Orban că, dacă nu-i plac valorile UE, ar trebui să activeze articolul 50 din tratat „care a fost creat în acest scop” şi să părăsească Uniunea – aşa cum au făcut britanicii, potrivit unei surse europene.

Discuţia a fost animată şi foarte, foarte sinceră”, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, care a continuat: ”Am fost cu toţii foarte clari în ceea ce priveşte valorile fundamentale care sunt importante pentru noi‘”.

Cum s-a apărat Viktor Orban?

Legea prevede că „pornografia şi conţinutul care prezintă sexualitatea sau promovează devierea identităţii de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile persoanelor sub 18 ani”.

Legea nu se referă la homosexuali, (ci) la modul în care părinţii vor să îşi educe copiii în materie de sex”, s-a apărat Orban, acuzându-i pe omologii săi europeni că nu au citit-o.

Ungaria nu doreşte să părăsească UE. Dimpotrivă, vrem să o salvăm de ipocriţi”, a scris pe Twitter ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga.

author avatar
Andrei Ștefan