AcasăItaliaRăzmeriţă generalizată anti-sistem, în Franța. Sute de proteste în stradă / Lupte...

Răzmeriţă generalizată anti-sistem, în Franța. Sute de proteste în stradă / Lupte violente la Lyon și Paris – VIDEO

frantaRăzmeriţă generalizată anti-sistem, în Franța. Sute de proteste în stradă / Lupte violente la Lyon și Paris - VIDEO / captură video

Franța a fost paralizată marți, 7 martie, de o grevă generală. Protestele de stradă s-au extins în toată țara și nu au fost lipsite de violențe.

Camionagii și gunoierii francezi s-au alăturat și ei marți grevei și amplelor proteste ce au loc împotriva planului de reformare a sistemului de pensii propus de guvernul președintelui Emmanuel Macron.

Greva generală a paralizat Franța

Transportul feroviar a fost puternic perturbat în Franța, livrările de combustibil au fost oprite și profesorii au ieșit din sălile de clasă pentru a se alătura protestelor la nivel național împotriva planului lui Macron care ar majora până la 64 de ani vârsta de pensionare, cu doi mai mult decât în prezent.

Aproape 300 de proteste au fost programate în Franța față de schimbările la legea pensiilor. Sindicatele au decis să scoată astăzi în stradă cel puțin două milioane de oameni, ca să convingă administrația Macron să renunțe la reforma pensiilor.

Ciocniri violente între manifestanți și polițiști

Lupte de stradă au avut loc la Lyon și Paris între manifestanţi şi forţele de ordine. În capitală, Anarhiști infiltrați printre cei care au ieșit pașnic în stradă împotriva legii pensiilor au creat haos pe străzi.

Protestatari violenți au distrus o mașină parcată în fața unei clădiri. Nori de gaze lacrimogene și coloane de fum provenite de la incendierea baricadelor improvizate din diferite obiecte, precum tomberoane, se ridică din mijlocul protestelor.

Multe mitinguri de protest au atras mulţimi mai mari decât cele organizate de la jumătatea lunii ianuarie, inclusiv în Marsilia, unul dintre cele mai mari oraşe ale Franţei, au declarat autorităţile şi presa locală. După acest val de proteste, sindicatele au anunțat că vor face o nouă mobilizare generală pentru data de 11 martie.

author avatar
Andreea Vlad