AcasăȘTIRI EXTERNEPopularitatea lui Joe Biden, la pământ! Doar Nicușor Dan și guvernarea PNL-USR...

Popularitatea lui Joe Biden, la pământ! Doar Nicușor Dan și guvernarea PNL-USR s-au prăbușit cu viteza asta

Joe Biden, un Nicușor Dan cărunt și sleit. Speranțele americanilor, îngropate la Casa Albă

Rata de dezaprobare a președintelui Joe Biden atins un nou maxim în decembrie, deoarece mai mulți americani și-au semnalat memulțumirea față de gestionarea economiei de către administrația sa dar și a pandemiei Covid-19.

56% dintre alegători declară acum că dezaprobă munca pe care o face Biden, cea mai proastă apreciere a președinției sale, pe măsură ce se apropie de sfârșitul primului său an de mandat, potrivit noului sondaj CNBC/Change Research.

Sondajele anterioare au arătat cota de dezaprobare a lui Biden la 54%, la începutul lunii septembrie, și 49%, în aprilie.

Frustrările americanilor legate de economie

Rata de aprobare a lui Biden este acum la 44%, în scădere de la 46%, în septembrie, și 51%, în aprilie. Sondajul vine în momentul în care administrația sa încearcă să abordeze o gamă largă de probleme economice și politice înainte de alegerile intermediare din 2022, care vor decide echilibrul de putere în Congres, scrie CNBC.

Casa Albă se străduieşte să potolească temerile legate de accelerarea preţurilor şi inflaţie, să relanseze poiectul preşedintelui „Build Back Better” cu privire la climă şi familie, și să îmbunătăţească răspunsul sectorului de sănătate publică la varianta Omicron.

Frustrarile legate de economie sunt principalul vinovat din spatele popularității scăzute a lui Biden, deoarece aproape fiecare grup demografic a le-a declarat problema numărul 1.

Economia este principala prioritate pentru bărbați și femei, pentru fiecare grupă de vârstă, alegătorii latini și albi și cei cu și fără studii universitare. Respondenții de culoare, care au numit rasismul prioritatea lor principală, au spus că economia ocupă locul al doilea.

60% dintre cei 1.895 de respondenţi ai sondajului au spus că dezaprobă modul de gestionare a economiei de către Biden, marcând o scădere de şase puncte a aprobării în raport cu luna septembrie.

Pe problemele economice personale, alegătorii sunt și mai susceptibili să-l critice pe președinte. Aproximativ 72% dezaprobă gestionarea de către administrație a prețului bunurilor de zi cu zi, în timp ce 66% dezaprobă eforturile lui Biden de a-i susține financiar.

Spre exemplu, majoritatea celor care au declarat că intenţionează să voteze în 2022 la mijlocul mandatului spun că piaţa de valori din SUA se descurcă „excelent” sau „bine”, în timp ce doar 46% spun că merge „nu atât de bine” sau „slab”.

Dar când au fost întrebaţi dacă aprobă sau dezaprobă modul de gestionare a pieţei de către Biden, doar 44% au spus că aprobă ferm sau oarecum, comparativ cu 56% care dezaprobă oarecum sau puternic.

De fapt, un procent mai mare de respondenţi au spus că consideră că piaţa de valori din SUA se descurcă mai rău decât în aceeaşi perioadă a anului precedent decât cei care au spus că o merge mai bine.

Acele opinii, adunate între 17 și 20 decembrie, contravin a ceea ce a fost unul dintre cei mai buni ani ai pieței din ultimii decenii. Toți cei trei indici mari de acțiuni din SUA au înregistrat câștiguri uriașe de două cifre în 2021, comparativ cu media lor anuală istorică de aproximativ 7% sau 8%.

S&P 500 a încheiat anul cu 26,89% și a înregistrat o închidere record cel puțin o dată pe lună. Indicele general al pieței a înregistrat 70 de astfel de închideri record în 2021, al doilea cel mai mare total anual după cele 77 de maxime de închidere din 1995.

Toate cele 11 sectoare au încheiat 2021 mai sus, energia şi imobiliarele înregistrând cele mai bune randamente. Dow Jones Industrial Average a urcat cu 18,73%, iar Nasdaq Composite a crescut cu 21,4%.

Democrații nu reușesc să convingă

Incapacitatea lui Biden de a obţine credit pentru unul dintre cei mai buni ani ai pieţei de valori din memoria vie este simptomatică unei probleme mai mari pentru democraţi în 2022: partidul nu pare să-i convingă pe alegători că situaţia este mai bună decât în ​​urmă cu 12 luni.

Rata șomajului a scăzut la 4,2% de la 6,3%, câștigurile medii pe oră au crescut cu 4,8% și 243 de milioane de oameni (sau 73% din populația SUA) au primit cel puțin o doză de vaccin Covid-19, comparativ cu cele 6 milioane care primiseră unul până la începutul lunii ianuarie 2021.

Acest eşec de a transforma îmbunătăţirea statisticilor economice în sprijin popular adaugă presiune pentru orice democrat care concurează cu republicanii în alegerile de la jumătatea mandatului, care vor decide dacă democraţii îşi vor păstra majorităţile subţiri în Camera Reprezentanţilor şi Senat.

În timp ce partidul preşedintelui pierde de obicei locuri în Congres în timpul alegerilor pentru primul mandat, sondajele actuale despre Biden și democraţi sugerează că s-ar putea confrunta cu o dezamăgire în noiembrie. Acest lucru se poate datora faptului că membrii ambelor partide sunt din ce în ce mai frustraţi de inflaţie.

Aproximativ 84% dintre cei chestionați au spus că prețurile pe care le văd pentru bunurile de zi cu zi sunt mai mari decât în ​​urmă cu un an, în timp ce doar 19% raportează că au câștigat mai mult în aceeași perioadă. Și doar 23% spun că cred că inflația începe să scadă sau va începe să scadă în curând.

Respondenții tind să-l învinuiască pe Biden (38%) pentru creșterea prețurilor față de pandemia globală (26%) sau corporații (23%). La rândul lor, democrații spun că pandemia globală a cauzat actuala erupție a inflației și că se va calma odată ce perturbările lanțului de aprovizionare vor fi rezolvate.

author avatar
Tudor Borcea