AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul tehnologic SUA-China: fără Germania nu se poate

Războiul tehnologic SUA-China: fără Germania nu se poate

Strategia Statelor Unite de a elimina tehnologiile Huawei de la 5G necesită sprijinul deplin al Germaniei, a declarat Keith Krach, subsecretar la Departamentul de Stat. Se spune că Berlinul este pregătit să intensifice controalele de securitate 5G – dar nu să interzică Huawei. Și mai e ceva: aceeași Germanie nu l-ar mai vrea pe Donald Trump reales la Casa Albă.

„Ne-ar plăcea, desigur, ca Germania să adere la “Rețeaua curată”, inițiativa SUA care își propune să-i împingă afară din Occident  pe jucătorii chinezi din tehnologia comunicațiilor.”Această rețea nu ar fi completă fără Germania”. Cometariile diplomatului american sunt doar ultimul efort al Washingtonului de a elimina Huawei de pe piața europeană. Dar Berlinul s-a ferit de solicitările SUA – gigantul chinez  este profund înrădăcinat în infrastructura de telecomunicații existentă din Germania, iar coaliția guvernamentală de mai multe luni nu a fost de acord cu privire la modul de gestionare a problemei, pe fondul temerilor că ar putea întârzia rețelele 5G și ar putea provoca tensiuni comerciale cu Beijingul.

Guvernul german “a ajuns la un acord intern care ar crește substanțial costurile și cerințele legale pentru operatori de a folosi echipamente chineze, dar nu ar impune o interdicție totală Huawei”, scrie Handelsblatt. Cerințele fac parte din revizuirea de către Germania a legii sale de securitate IT și necesită aprobarea parlamentară. Oficialii din industrie se așteaptă la o luptă acerbă de lobby imediat ce proiectul de lege va ajunge la Bundestag. Și nimeni nu vrea ca linia dură a Statelor Unite să complice lucrurile, mai ales că politicile de peste Ocean s-ar putea schimba în cazul unei victorii a lui Joe Biden la prezidențialele din 3 noiembrie.

Pe Trump l-a durut în freză de relația germano-americană

“Cooperarea dintre SUA și Europa va fi în pericol grav dacă Trump câștigă alegerile”, a declarat pentru Politico influentul Norbert Röttgen, președintele comisiei de afaceri externe a Bundestagului și unul dintre cei trei candidați pentru a prelua conducerea Uniunii Creștin-Democrată (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel. Membrii partidelor de guvernământ germane încearcă de obicei să evite să ia parte la campaniile americane. Critica sinceră a lui Röttgen, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile din SUA, reflectă atât nervozitatea din Berlin față de perspectivele unui al doilea mandat Trump, cât și profunzimea frustrării față de primul.

Experiența Germaniei cu administrația Trump a lăsat puține speranțe în găsirea unui punct comun, iar afirmațiile lui Röttgen – un purtător de standarde pentru alianța transatlantică de zeci de ani și  un chip familiar pe Capitol Hill, în special în rândul republicanilor, aliați naturali ai conservatorilor germani – sunt cu atât mai importante, având în vedere dependența puternică a Germaniei de SUA, atât pentru securitate, cât și din punct de vedere economic. SUA este cea mai mare piață de export din Germania și o bază crucială pentru o serie de mari corporații germane, inclusiv producători auto de top, precum BMW și Mercedes. Dar relația germano-americană a devenit disfuncțională – Trump a criticat regulat Germania, de la cheltuielile de apărare până la politicile de refugiați.

Încercările cancelarului Angela Merkel de a găsi un dialog eficient au căzut în mare măsură, iar relația a atins un nou nivel minim în iulie, cu decizia lui Trump de a retrage aproximativ 12.000 de soldați americani din bazele din Germania. Atacurile lui Trump au declanșat o prăbușire a încrederii germanilor față de SUA – doar un sfert dintre ei au o opinie „favorabilă”, în scădere față de aproape 60% în 2016. Röttgen este “optimist” că Berlinul va ajunge în curând la o decizie cu privire la modul de a trata cu Huawei. În timp ce SUA și Marea Britanie au decis să interzică echipamentele companiei din motive de securitate, Germania continuă să dezbată problema. Un consens cu administrația Trump pare un dialog al surzilor, dar poate deveni o realitate sub Joe Biden.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
343 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger