AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul securității energetice. Germania preia controlul rafinăriei gigantului rus Rosneft

Războiul securității energetice. Germania preia controlul rafinăriei gigantului rus Rosneft

Războiul securității energetice. Germania preia controlul rafinăriei gigantului rus Rosneft

Filiala germană a gigantului petrolier rus Rosneft a fost plasată vineri sub administrarea guvernului, oferind astfel autorității federale de reglementare din Germania controlul rafinăriei PCK din Schwedt, o sursă cheie de combustibil pentru capitala Berlin.

Rosneft Deutschland, care anterior era deținută majoritar de Rosneft, a testat hotărârea Germaniei de a elimina importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului, în cadrul sancțiunilor europene pentru a pedepsi Moscova pentru invazia sa în Ucraina.

Măsuri disperate de consolidare a industriei energetice

Rosneft Deutschland, care reprezintă aproximativ 12% din capacitatea de procesare a petrolului din Germania, va intra sub tutela autorității de reglementare a Agenției Federale de Rețele, care a declarat că proprietarul inițial nu mai are autoritatea de a emite instrucțiuni, scrie Reuters.

Preluarea controlului asupra Rosneft Deutschland este cea mai recentă măsură luată de Germania pentru a-și consolida industria energetică, care se resimte din cauza efectelor războiului din Ucraina.

Germania a declarat săptămâna aceasta că va intensifica acordarea de împrumuturi firmelor energetice care riscă să fie strivite de creșterea prețurilor la gaze, după ce Rusia a redus livrările către Europa ca represalii la sancțiunile occidentale.

Compania germană de utilități Uniper a declarat miercuri că guvernul ar putea prelua o participație de control, afirmând că pachetul de salvare de stat în valoare de 19 miliarde de euro nu mai este suficient.

De asemenea, guvernul a pus SEFE, cunoscută anterior sub numele de Gazprom Germania, sub administrare fiduciară după ce gigantul energetic rus Gazprom a renunțat la ea în aprilie.

Cea mai mare economie a Europei și-a redus deja foarte mult dependența de importurile de petrol rusesc, care reprezentau 35% din aprovizionarea sa înainte de războiul Rusiei din Ucraina. În același timp, Rusia și-a întrerupt deocamdată livrările de gaze către Germania, care nu va putea să le înlocuiască complet până în 2024, potrivit celor mai recente previziuni guvernamentale.

author avatar
Tudor Borcea
421 afisari

3 COMENTARII

  1. ma lamuriti si pe mine, va rog? a preluat controlul rafinariei dar ce vor rafina daca pe conducta din rusia nu vine nimic cu ce-i ajuta asta pe nemti?

  2. rasuflu usurat! Romania nu mai are ce prlua , caci OMV a taiat cam 90% din instalatii , si le-a dat la fier vechi.
    Vezi Arpechim , vezi Doljchim , vezi 120 depozite , vezi petrochimie Brazi .
    Iar copnf KPMG si ziar financiar , directorii din consiliul de supraveghere romani ( macar asa se declara) AU PRIMIT anul trecut 580000 euro/ an salarii , adica 50.000 euro / luna .
    O fi bine , o fi rau?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger