AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul securității energetice. Germania preia controlul rafinăriei gigantului rus Rosneft

Războiul securității energetice. Germania preia controlul rafinăriei gigantului rus Rosneft

Filiala germană a gigantului petrolier rus Rosneft a fost plasată vineri sub administrarea guvernului, oferind astfel autorității federale de reglementare din Germania controlul rafinăriei PCK din Schwedt, o sursă cheie de combustibil pentru capitala Berlin.

Rosneft Deutschland, care anterior era deținută majoritar de Rosneft, a testat hotărârea Germaniei de a elimina importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului, în cadrul sancțiunilor europene pentru a pedepsi Moscova pentru invazia sa în Ucraina.

Măsuri disperate de consolidare a industriei energetice

Rosneft Deutschland, care reprezintă aproximativ 12% din capacitatea de procesare a petrolului din Germania, va intra sub tutela autorității de reglementare a Agenției Federale de Rețele, care a declarat că proprietarul inițial nu mai are autoritatea de a emite instrucțiuni, scrie Reuters.

Preluarea controlului asupra Rosneft Deutschland este cea mai recentă măsură luată de Germania pentru a-și consolida industria energetică, care se resimte din cauza efectelor războiului din Ucraina.

Germania a declarat săptămâna aceasta că va intensifica acordarea de împrumuturi firmelor energetice care riscă să fie strivite de creșterea prețurilor la gaze, după ce Rusia a redus livrările către Europa ca represalii la sancțiunile occidentale.

Compania germană de utilități Uniper a declarat miercuri că guvernul ar putea prelua o participație de control, afirmând că pachetul de salvare de stat în valoare de 19 miliarde de euro nu mai este suficient.

De asemenea, guvernul a pus SEFE, cunoscută anterior sub numele de Gazprom Germania, sub administrare fiduciară după ce gigantul energetic rus Gazprom a renunțat la ea în aprilie.

Cea mai mare economie a Europei și-a redus deja foarte mult dependența de importurile de petrol rusesc, care reprezentau 35% din aprovizionarea sa înainte de războiul Rusiei din Ucraina. În același timp, Rusia și-a întrerupt deocamdată livrările de gaze către Germania, care nu va putea să le înlocuiască complet până în 2024, potrivit celor mai recente previziuni guvernamentale.

author avatar
Tudor Borcea
415 afisari

3 COMENTARII

  1. ma lamuriti si pe mine, va rog? a preluat controlul rafinariei dar ce vor rafina daca pe conducta din rusia nu vine nimic cu ce-i ajuta asta pe nemti?

  2. rasuflu usurat! Romania nu mai are ce prlua , caci OMV a taiat cam 90% din instalatii , si le-a dat la fier vechi.
    Vezi Arpechim , vezi Doljchim , vezi 120 depozite , vezi petrochimie Brazi .
    Iar copnf KPMG si ziar financiar , directorii din consiliul de supraveghere romani ( macar asa se declara) AU PRIMIT anul trecut 580000 euro/ an salarii , adica 50.000 euro / luna .
    O fi bine , o fi rau?

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri