AcasăȘTIRI EXTERNE„Războiul” imigranților în SUA. Curtea Supremă examinează politica lui Joe Biden

„Războiul” imigranților în SUA. Curtea Supremă examinează politica lui Joe Biden

„Războiul” migranților în SUA. Curtea Supremă examinează politica lui Joe Biden / Foto: printscreen

Curtea Supremă a Statelor Unite va examina marți politica administrației Joe Biden privind expulzarea imigranților fără acte, o chestiune care divizează țara și care ar putea afecta milioane de persoane.

 

În septembrie 2021, administrația Joe Biden dăduse instrucțiuni serviciului de control al imigrației și al vămilor (ICE) să își concentreze eforturile exclusiv asupra străinilor care reprezintă o amenințare teroristă sau criminală.

Peste 227 000 de migranți, arestați într-o lună la frontiera cu Mexicul

Potrivit estimărilor, peste 11 milioane de imigranți în situație neregulată trăiesc în SUA și „nu avem resursele necesare pentru a-i aresta și expulza pe fiecare dintre ei”, a justificat secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas.

Această politică a reprezentat o inversare a celei a președintelui republican Donald Trump, care dorea să expulzeze toți imigranții fără documente, indiferent de gradul lor de integrare în societatea americană.

Ca toate măsurile administrației democrate privind migrația, aceasta a fost imediat contestată în instanță de statele conservatoare. Acestea au argumentat costuri suplimentare pentru educație, poliție și servicii sociale.

După hotărâri judecătorești contradictorii, noile orientări au fost în cele din urmă blocate în iunie, în urma unui proces intentat de statul Texas.

Guvernul a apelat apoi la Curtea Supremă pentru a pune în aplicare politica sa. În iulie, înalta instanță a refuzat să intervină în regim de urgență și, de atunci, instrucțiunile democrate au rămas fără ecou, informează Boursorama.

Dar Curtea Supremă a fost de acord să examineze cazul pe fond. În cadrul unei audieri care va avea loc marți la Washington, va asculta argumentele guvernului federal și ale statului Texas.

Decizia sa, așteptată în primăvară, va fi analizată cu atenție într-o țară care se confruntă cu fluxuri istorice de migrație: peste 227 000 de migranți au fost arestați în septembrie la frontiera cu Mexic.

Guvernul federal vs politica statelor

Cu toate acestea, în conformitate cu regulile stabilite de administrația democrată, decizia îi va viza doar pe străinii care au intrat ilegal în SUA înainte de 1 noiembrie 2020.

Deși administrația Trump nu a efectuat niciodată expulzările în masă promise cu regularitate de fostul președinte, acești migranți au trăit sub amenințarea acestei promisiuni pe tot parcursul mandatului său. Hotărârea Curții ar putea avea un impact mai larg asupra relației dintre guvernul federal și cele 50 de state americane.

Într-un memoriu trimis Curții, administrația democrată susține că orice „politică federală poate avea un efect de propagare asupra cheltuielilor, resurselor sau activităților unui stat”, dar că Texasul nu a suferit un prejudiciu suficient pentru a avea calitate procesuală.

Acceptarea plângerii Texasului, chiar dacă nu a cuantificat daunele suferite, „ar putea permite oricărui stat să dea în judecată orice politică federală” și să împiedice operațiunile administrației.

author avatar
Tudor Borcea
208 afisari

1 COMENTARIU

  1. SĂ FIE PRIMIȚI. MURICANIA TREBUIE DISTRUSĂ CUMVA. ȘI CUM POATE FI MAI BINE DISTRUSĂ DECÂT PRIN PROSTIA GUVERNANȚILOR SĂI. Acești invadatori sunt cancerul oricărei societăți. Ei nu produc ci doar consumă și destabilizează. Plus rata lor uriașă de puire!

    Exact cum au pățit-o briții, friții și franțujii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger